Japonia a ordonat doborârea oricărei rachete nord-coreene care i-ar viza teritoriul

Publicat: 08 04. 2013, 07:47
Actualizat: 11 05. 2020, 02:36

Ordinul, dat de ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera, se va traduce prin mobilizarea în Marea Japoniei a unor distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Nu organizăm o conferinţă de presă specială, deoarece nu intenţionăm să ne plasăm sub imperiul provocărilor nord-coreene şi ca (regimul din) Coreea de Nord să obţină indicii asupra strategiei noastre, în cazul în care oferim detalii în mod public”, a continuat acest purtător de cuvânt, sub protecţia anonimatului.

„Nu există o mare probabilitate ca această rachetă să vizeze Japonia, dar am hotărât să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Kyodo.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor în urma lansării cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune în decembrie, considerată de către occidentali şi Japonia un test de rachetă balistică, şi a efectuării celui de al treilea test nuclear nord-coreean, în februarie.

Evocând un nou test, ministrul sud-coreean pentru Unificare Ryoo Kihl-jaea le-a spus luni unor parlamentari că există „semne în acest sens”.

Pe de altă parte, Phenianul şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic orice program atomic, şi a mobilizat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est.

În acest context tensionat, Statele Unite au decis să acţioneze în vederea unei calmări a situaţiei, amânând un test, prevăzut în California, al unei rachete de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară. Acest test urma să aibă loc săptămâna aceasta la baza aeriană californiană Vandenberg.

Potrivit unui oficial american de la Departamentul Apărării, secretarul Chuck Hagel a hotărât această amânare cu scopul de a evita ca testul „să poată să fie considerat ca exacerbând criza cu Coreea de Nord”.

Seulul şi Washingtonul au anulat, de asemenea, o reuniune prevăzută la 16 aprilie la Washington, între generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american Interarme, şi omologul său sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.

Coreea de Nord, care a ameninţat cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, asupra unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.