Japonia a sporit cheltuielile în domeniul militar, în contextul escaladării tensiunilor cu China

Guvernul japonez a luat marţi decizia de a creşte cu 5 la sută cheltuielile militare în următorii cinci ani, cu scopul de a achiziţiona echipamente pentru apărarea teritoriilor insulare disputate cu China.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Japonia a sporit cheltuielile în domeniul militar, în contextul escaladării tensiunilor cu China

Japonia a sporit cheltuielile în domeniul militar, în contextul escaladării tensiunilor cu China (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

Premierul conservator Shinzo Abe a aprobat un buget de cheltuieli în valoare de 24.700 de miliarde de yeni (175 de miliarde de euro) pentru perioada 2014-2019, care include achiziţionări de avioane fără pilot, avioane cu decolare verticală, vehicule amfibie şi submarine.

Acest demers are ca scop să direcţioneze prioritatea apărării Japoniei către insulele din vestul şi din sudul arhipelagului. Până în prezent, Tokyo rămânea focalizat asupra planurilor privind protejarea nordului şi estului ţării, care datau încă din perioada Uniunii Sovietice.

Cu noile echipamente şi priorităţi, Japonia vrea să creeze "forţe de apărare comune dinamice" capabile să facă faţă unei invazii combinate pe cale aeriană, maritimă şi terestră.

"China (...) o ia pe o cale periculoasă care poate antrena situaţii de urgenţă neprevăzute", precizează noua strategie adoptată marţi.

Începând de anul trecut, Japonia şi China cunosc o escaladare a tensiunii în legătură cu asigurarea suveranităţii asupra unui arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est, administrat de Tokyo sub numele Senkaku şi revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

China trimite cu regularitate nave în apele teritoriale ale acestor insule, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), unde sunt mobilizate, de asemenea, nave ale Pazei de Coastă japoneze, ceea ce generează temeri în legătură cu un eventual incident armat între cele două puteri asiatice.

În plus, China a decretat pe 22 noiembrie o "zonă aeriană de identificare" (ZAI) asupra unei largi părţi din Marea Chinei de Est, care se suprapune peste cea a Japoniei şi înglobează arhipelagul disputat.

Din punct de vedere tehnic, Beijingul solicită identificarea oricărui aparat străin care traversează ZAI, însă Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud au trimis aparate militare în zonă fără să informeze Beijingul, arătând astfel că nu sunt de acord cu această solicitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici