Japonia avertizează înainte de summitul G7 de la Hiroshima: "ameninţarea războiului nuclear este mai mare"

Japonia se pregăteşte să găzduiască cel mai puternic grup de ţări democratice din istorie la un summit care se va desfăşura săptămâna viitoare chiar la Hiroshima, primul oraş bombardat nuclear din istorie.

Urmărește
5563 afișări
Imaginea articolului Japonia avertizează înainte de summitul G7 de la Hiroshima: "ameninţarea războiului nuclear este mai mare"

Wikipedia Commons

Japonia vrea să folosească summitul ca o oportunitate pentru a discuta despre ameninţările la adresa securităţii globale în regiune şi nu numai.

„Cred că este un moment unic în istorie, cred că este un punct de cotitură în mai multe privinţe”, a declarat un oficial japonez pentru Newsweek despre contextul în care se desfăşoară reuniunea Grupului celor Şapte (G7) care va avea loc în oraşul japonez Hiroshima din 19 -21 mai 2023. 

Întâlnirea îi va aduce la masă pe oficialii Japoniei, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Statelor Unite şi Regatului Unit, precum şi pe reprezentanţii Uniunii Europene, ai Uniunii Africane, Asociaţiei pentru Naţiunile din Asia de Sud-Est, ai Indiei, ai grupului ţărilor dezvoltate din G20.

Hiroshima a fost primul oraş, alături de Nagasaki, care a fost devastat de războiul atomic, când SUA au pus capăt de foc celui de-al Doilea Război Mondial în august 1945.

Oficialul japonez şi-a amintit această „istorie tragică”, spunând că acest summit acum serveşte drept „o amintire că oamenii au fost suficient de înţelepţi pentru a nu folosi arme nucleare în cei 77 de ani care s-au scurs de la Hiroshima”.

„Vrem să rămânem aşa”, a adăugat oficialul japonez.

Această serie este departe de a fi însă garantată, iar oficialul japonez a arătat în mod special spre conflictul din Ucraina, unde „agresiunea Rusiei se înrăutăţeşte, jucând retorica cu ameninţarea utilizării armelor nucleare. 

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a descris războiul rusesc ca fiind „în mod fundamental împotriva” conceptului de ordine internaţională bazată pe reguli, adesea prezentat de SUA şi aliaţii săi drept piatra de temelie a viziunii globale susţinute de puterile occidentale de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia şi SUA au trecut de mult timp peste cearta din secolul trecut pentru a forma o alianţă solidă, dar cel mai mortal conflict din lume de până acum continuă să se menţină între Moscova şi Tokyo, deoarece încă nu au semnat un tratat de pace din cauza unor insule disputate din nordul Pacificului, aflate sub administraţia rusă.

Astăzi, Japonia consideră ameninţările atât din partea Chinei, cât şi a Coreei de Nord  ca fiind deosebit de existenţiale.

„Indo-Pacificul este chiar regiunea care va conduce la prosperitatea globală în viitor, dar se confruntă cu diverse provocări de securitate şi economice”, a spus oficialul japonez care a fost contactat de Newsweek. 

Kanehara Nobukatsu, un diplomat japonez de multă vreme, care a servit ca primul secretar general adjunct al Secretariatului pentru Securitate Naţională,  a susţinut că este responsabilitatea reciprocă a guvernelor de la Tokyo şi Washington să menţină ordinea în regiune.

„Pacea şi stabilitatea Pacificului de Nord-Vest sunt responsabilitatea Japoniei şi a SUA”, a declarat Kanehara pentru Newsweek .

„Formarea militară extraordinară a Chinei, a cărei putere economică a devenit de trei ori mai mare decât Japonia şi al cărei buget militar a devenit de cinci ori mai crescut decît cel al Japoniei, precum şi dezvoltarea armelor nucleare nord-coreene, toate acestea împing Japonia să iasă în faţă pentru a le confrunta”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici