Japonia comemorează 63 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima (Video şi Galerie Foto)

Zeci de mii de persoane au respectat miercuri un moment de reculegere în oraşul japonez Hiroshima, cu prilejul celei de a 63-a comemorări a primului atac nuclear din istorie, în timp ce primarul oraşului a criticat statele care refuză să renunţe la arsenalul nuclear.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Japonia comemorează 63 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima (Video şi Galerie Foto)

Japonia comemorează 63 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora locală 08.15 a răsunat un clopot, în momentul în care bomba denumită "Little Boy" a fost lansată asupra oraşului, provocând moartea a zeci de mii de persoane imediat şi a altora, şi mai multe, ulterior, din cauza radiaţiilor.

"Noi cei care dorim abolirea armelor nucleare suntem majoritari", a precizat primarul Tadatoshi Akiba într-un discurs rostit la Peace Memorial Park, la care a participat şi ambasadorul Chinei (putere nucleară) şi premierul japonez Yasuo Fukuda şi unii supravieţuitori ai acestui atac.

GALERIE FOTO

"Anul trecut 170 de state au votat în favoarea rezoluţiei ONU a Japoniei cerând abolirea armelor nucleare. Numai trei state, printre care şi Statele Unite s-au opus acestei rezoluţii", a precizat acesta.

Statele Unite şi alte puteri mondiale se tem că Iranul fabrică arme nucleare, în timp ce Teheranul pretinde că programul său nuclear este destinat producerii de energie. Washingtonul şi alte state au ameninţat cu mai multe sancţiuni împotriva Iranului pe care îl acuză de tergiversare în soluţionarea problemei.

Primarul oraşului Hiroshima şi-a luat angajamentul de a face mai multe pentru a-i ajuta pe supravieţuitorii cu afecţiuni fizice şi mentale în urma atacului din 1945, declanşat de Statele Unite în ultimele zile ale celui de al doilea război mondial, urmat la câteva zile de atacul asupra oraşului Nagasaki.

Media de vârstă a supravieţuitorilor este de peste 75 de ani, Akiba anunţând că va comanda un studiu privind afecţiunile emoţionale ale acestora.

Fukuda a împărtăşit unele dintre opiniile lui Akiba, afirmând că intenţionează să demareze o campanie împotriva armelor nucleare şi va încerca să îi ajute pe cât mai mulţi dintre cei afectaţi de expunerea la radiaţii.

"Nu trebuie să repetăm un eveniment atât de trist (...) Trebuie să transmitem mesajul mai departe generaţiei copiilor noştri", a declarat un martor prezent la ceremonie, citat de televiziunea NHK.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici