- Home
- Externe
- TOKYO, (01.03.2013, 17:52)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia critică un studiu OMS privind creşterea riscului de cancer la Fukushima
Guvernul japonez a constestat, vineri, concluziile unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anunţa o creştere a riscului apariţiei cancerului în apropierea centralei de la Fukushima.
Urmărește
157 afișări
Japonia critică un studiu OMS privind creşterea riscului de cancer la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/.AFP)
Potrivit raportului, primul publicat de OMS în urma catastrofei nucleare din martie 2011, riscul de cancer de tiroidă la femei şi copii creşte cu 70% în regiunea cea mai contaminată.
"Aceste calcule s-au bazat pe ipoteza că oamenii au continuat să trăiască în zonă şi să mănânce hrană interzisă. Dar nu este cazul", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului nipon al Mediului.
El a subliniat că experţii erau în continuare "divizaţi în privinţa modului de calcul a impactului, pe termen lung, a unei explozii cu doze radioactive mici".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Este eronat să credem că locuitorii (apropiaţi centralei) vor dezvolta cancer în aceste proporţii", a adăugat el.
În afară de cancerul tiroidian, OMS evocă o creştere a riscului de cancer mamar cu 6% pentru fete nou-născute şi o creştere a riscului de apariţie a leucemiei cu 7% pentru băieţi nou-născuţi în regiunea cea mai afectată din apropierea centralei.
În schimb, raportul de 166 de pagini anunţă că, "în general, riscurile sunt mici pentru populaţia din Japonia şi din afara" ei şi că "nicio creştere observabilă a nivelului de cancer nu este ancipată".
Aproximativ 110.000 de riverani ai centralei de la Fukushima (nord-estul Japoniei) au fost evacuaţi în zilele şi săptămânile ulterioare producerii accidentului, cel mai mare din domeniul nuclear după cel de la Cernobâl (Ucraina) din 1986. Aceştia sunt locuitori instalaţi la cel puţin 20 de kilometri de instalaţie şi din câteva sate situate dincolo de acest perimetru.
În plus, alţi aproximativ 50.000 de locuitori din prefectura Fukushima au decis să se mute din precauţie.
Organizaţia pentru apărarea mediului Greenpeace a denunţat, joi, raportul OMS, apreciind că subestima "cu neruşinare impactul primelor radiaţii ale catastrofei de la Fukushima asupra persoanelor prezente în interiorul zonei de evacuare extinse pe o rază de 20 de kilometri şi care nu au fost capabile să plece rapid".
Numeroşi sinistraţi nu s-au mai întors la casele lor, cu atât mai mult în zona de 20 de kilometri, care s-ar putea să fie parţial nelocuită timp de decenii.
Autorităţile au interzis vânzarea unor produse agricole provenite din regiunea centralei şi care ar prezenta un nivel anormal de ridicat de cesiu radioactiv.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe