- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia doreşte prezenţa permanentă a AIEA la Fukushima
Autorităţile nipone au anunţat luni că au cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să instaleze un birou permanent la Fukushima, în cadrul soluţionării accidentului nuclear provocat de seismul urmat de un tsunami la 11 martie.
Japonia doreşte prezenţa permanentă a AIEA la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Suntem în contact cu AIEA pentru a vedea ce se poate face, prefectura Fukushima dorind prezenţa permanentă a personalului agenţiei ONU în regiune", a explicat un diplomat japonez.
Ministrul nipon al Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, el însuşi deputat de Fukushima, le-a promis alegătorilor că va sprijini această anchetă.
"Îi cerem directorului general al AIEA, Yukiya Amano, o prezenţă constantă a agenţiei internaţionale", a declarat el duminică într-un discurs, potrivit agenţiei de presă Jiji.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Aceste declaraţii au coincis cu vizita a zece experţi ai AIEA, o echipă condusă de James Lyons, director pentru siguranţa instalaţiilor nucleare în cadrul organizaţiei.
La cererea Guvernului japonez, aceşti inspectori vor examina rezultatele "testelor de rezistenţă", care acum se practică obligatoriu la reactoarele nipone oprite pentru mentenanţă sau din alte motive, înainte de o eventuală repornire.
Ei vor merge la centrala nucleară din Ohi (prefectura Fukui, vest), pentru a verifica dacă rezultatele testelor, efectuate sub forma unor simulări informatice, corespund realităţii din teren.
Guvernul a impus aceste examinări după dezastrul provocat la Fukushima de seismul urmat de un tsunami, care a scos total din funcţiune sistemele de răcire ale complexului nuclear, antrenând o fisiune a combustibilului şi explozii de hidrogen însoţite de importante emisii radioactive.
Opoziţia publicului japonez faţă de energia nucleară s-a intensificat după această catastrofă care a contaminat mediul şi a forţat zeci de mii de locuitori din împrejurimi să-şi evacueze casele.
Dintre cele 54 de reactoare nucleare din Japonia, numai cinci sunt încă în funcţiune şi nu se ştie când vor putea fi repornite cele oprite, întrucât este necesară aprobarea autorităţilor locale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:53
RAR anunţă că sistemul de operare, afectat de o defecţiune, este în curs de repornire
-
astăzi, 11:53