Prima pagină » Știri externe » Anchetă solicitată privind legăturile membrilor PE cu activităţile de lobby în domeniul financiar

Anchetă solicitată privind legăturile membrilor PE cu activităţile de lobby în domeniul financiar

Militanţi pentru transparenţă şi dezvoltare au solicitat demararea imediată a unei anchete privind legăturile între lobby-işti financiari şi membri ai Parlamentului European, după informaţiile din Sunday Times, care îl vizează şi pe Adrian Severin, relatează publicaţia electronică EUObserver.
21 mart. 2011, 12:18, Știri externe

Dezvălurile intervin în condiţiile în care un raport recent al Spinwatch, un centru britanic care monitorizează activităţile de lobby, a prezentat activităţile de lobby ale băncii de investiţie Goldman Sachs în condiţiile crizei, inclusiv modul în care aceasta a obţinut posturi în grupuri de consiliere cheie pe lângă oficiali europeni însărcinaţi cu reglementarea sectorului bancar.

Julian Oram, un militant din cadrul organizaţiei caritabile World Development Movement, a declarat: „Lobby-iştii financiari reprezintă o ameninţare pentru economia şi democraţia noastră. Avem nevoie de o anchetă urgentă privind măsura în care industria financiară foloseşte lobby-işti iresposabili şi dubioşi pentru a sabota reglementarea atât de necesară în domeniul reformei bancare”.

Organizaţia neguvernamentală a cerut toate detaliile despre întâlnirile recente între europarlamentari şi oficiali al Comisiei Europene şi reprezentanţi ai grupurilor de lobby din domeniul serviciilor financiare.

The Sunday Times susţine că trei parlamentari europeni – inclusiv un fost vicepremier român, Adrian Severin – au fost de acord să lucreze pentru o companie falsă de lobby în schimbul unei remuneraţii şi să promoveze amendamente la legi cheie din Parlamentul European.

Unul dintre cei trei europarlamentari vizaţi pentru că s-au declarat dispuşi „să îşi vândă serviciile”, fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, a acuzat ziarul că are o poziţie eurosceptică.

„De la începutul ofertei imorale din decembrie 2010, am ştiut că era vorba despre manipulare, o încercare de a compromite şi discredita un membru al Parlamentului European. Sunday Times este de altfel cunoscut pentru politica sa editorială în mod deschis anti-UE”, potrivit unui text postat pe site-ul personal.

Severin şi Thaler, membri ai grupului socialist-democrat din PE, au fost convocaţi de liderul grupului, Martin Schulz. Catalogând acuzaţiile drept „extrem de serioase”, Schulz a declarat că, dacă ele se confirmă, va lua măsurile adecvate şi necesare. „Sunt îngrozit de sumele de bani menţionate în articol”, a spus el.