Japonia intenţionează să restricţioneze exporturile de cipuri de computere

  • Guvernul Japoniei spune că intenţionează să impună restricţii asupra unor exporturi de cipuri de computere, în urma unor măsuri similare ale SUA şi Ţărilor de Jos.
  • Măsurile se vor aplica la 23 de tipuri de echipamente de fabricare a semiconductoarelor.
  • Semiconductorii, care alimentează orice, de la telefoane mobile la hardware-ul militar, sunt în centrul unei dispute acerbe între SUA şi China.
Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Japonia intenţionează să restricţioneze exporturile de cipuri de computere

Japonia intenţionează să restricţioneze exporturile de cipuri de computere

China a numit frecvent SUA „hegemonia tehnologiei” ca răspuns la controalele la export impuse de Washington. Cu toate acestea, declaraţia de vineri a Ministerului Comerţului şi Industriei din Japonia nu a făcut nicio referire la China sau SUA.
 
Ne îndeplinim responsabilitatea ca naţiune tehnologică de a contribui la pacea şi stabilitatea internaţională”, a spus ministerul.
 
Politica va fi supusă comentariilor publice, cu planuri de implementare în iulie.
 
Ministrul japonez al comerţului, Yasutoshi Nishimura, a declarat reporterilor că mişcarea nu a fost coordonată cu restricţiile americane, scrie BBC
 
"Dacă exporturile noastre nu sunt reapropriate pentru uz militar, vom continua să exportăm. Credem că impactul asupra companiilor va fi limitat", a adăugat Nishimura.
 
Anunţul a venit în vreme ce ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi urma să viziteze Beijingul în weekend.
 
Hayashi a spus că se va întâlni cu omologul său chinez Qin Gang pentru „o discuţie sinceră pentru a crea o relaţie constructivă şi stabilă”.
 
Restricţiile Japoniei se vor aplica echipamentelor furnizate de mari companii de tehnologie, inclusiv Tokyo Electron şi Nikon.
 
Acestea vor afecta exporturile, de la instrumente care sunt folosite pentru curăţarea plachetelor de siliciu până la maşini de litografie prin imersie.
 
Aparatele de litografie folosesc lasere pentru a imprima modele minuscule pe siliciu, ca parte a procesului de fabricare a microcipurilor.
 
În octombrie, Washingtonul a anunţat că va solicita licenţe pentru companiile care exportă cipuri în China folosind instrumente sau software americane, indiferent de locul în care sunt produse în lume.
 
SUA au cerut, de asemenea, Olandei şi Japoniei să adopte restricţii similare.
 
În această lună, guvernul olandez a declarat că va impune restricţii asupra exporturilor de tehnologie cu microcipurile „cele mai avansate” ale ţării pentru a proteja securitatea naţională.
 
Ministrul olandez al comerţului, Liesje Schreinemacher, a declarat că măsurile vor afecta „tehnologii foarte specifice din ciclul de producţie a semiconductorilor”.
 
Ea a adăugat că guvernul a luat în considerare „evoluţiile tehnologice şi contextul geopolitic”, fără a numi China sau producătorul olandez de echipamente cu cipuri ASML.
 
ASML este una dintre cele mai importante firme din lanţul global de aprovizionare cu microcipuri. Firma construieşte maşini care produc cele mai avansate cipuri din lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici