Japonia interzice vânzarea de carne de vită provenind din prefectura Fukushima

Guvernul japonez a anunţat marţi că interzice vânzarea cărnii de vită crescută în prefectura Fukushima, la patru luni de după accidentul produs la o centrală nucleară din regiune.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Japonia interzice vânzarea de carne de vită provenind din prefectura Fukushima

Japonia interzice vânzarea de carne de vită provenind din prefectura Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dat ordin guvernatorului prefecturii să oprească livrările asupra ansamblului efectivelor (de animale) din Fukushima", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

"Vom lua toate măsurile posibile pentru a despăgubi crescătorii în mod convenabil", a adăugat el.

Potrivit informaţiilor dezvăluite în ultimele zile, cel puţin 650 de vite, majoritatea crescute în această prefectură, au fost hrănite cu fân contaminat cu cesiu radioactiv şi vândute în Japonia, amplificând temerea în rândul consumatorilor.

Fânul incriminat era depozitat în exterior, în săptămânile de după accidentul de la 11 martie, la centrala Fukushima Daiichi (Fukushima numărul 1).

Aproximativ 550 dintre bovinele suspecte au fost crescute în prefectura Fukushima, iar celelalte în prefecturile vecine Yamagata şi Niigata, situate pe coasta Mării Japoniei.

Această carne a fost expediată în trei sferturi dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, inclusiv la Tokyo, iar majoritatea cantităţii a fost deja consumată, potrivit unor informaţii prezentate de postul de televiziune NHK.

Căutând să liniştească publicul, autorităţile subliniază, totuşi, că este necesar ca din această carne să se consume în fiecare zi, timp de un an, pentru a apărea consecinţe asupra sănătăţii umane.

Provocat de cutremurul de la 11 martie, urmat de un tsunami, accidentul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina), din 1986, a antrenat importante emisii radioactive în aer, sol şi apele din împrejurimi.

Până în prezent, Guvernul nu a creat niciun sistem de control centralizat al radioactivităţii hranei. Acesta se limitează la teste efectuate de prefecturi şi municipalităţi.

Niveluri de radioactivitate superioare limitei legale au fost relevate la diverse alimente cultivate în regiunile din apropierea centralei, ca legume verzi, lapte sau ceai. Pentru anumite produse au fost introduse unele interdicţii.

Deşi unele ferme zootehnice se află în afara razei de 20 de kilometri a "zonei de interdicţie" din jurul centralei avariate, Guvernul nu a adoptat, până în prezent, măsuri atât de severe şi cu privire la animale.

Majoritatea celorlalte alimente produse în prefectura Fukushima sunt comercializate, în continuare. În săptămânile de după accident, consumatorii japonezi, în principal bătrânii, au cumpărat, de preferinţă, produse provenind din această regiune, pentru a-i susţine pe agricultori.

Dezastrul a antrenat, în plus, evacuarea a peste 80.000 de persoane care locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi într-o fâşie care se extinde spre nord-estul acesteia. Efectivele de animale crescute în aceste zone au fost abandonate în locurile respective.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici