Japonia îşi încheie misiunea controversată din Oceanul Indian

Japonia a efectuat ultima sa misiune de aprovizionare în Oceanul Indian în cadrul luptei antiteroriste, urmând să îşi repatrieze navele, în aşteptarea unui compromis cu opoziţia niponă pentru reînnoirea acestei legi controversate care expiră la 1 noiembrie, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Japonia îşi încheie misiunea controversată din Oceanul Indian

Japonia îşi încheie misiunea controversată din Oceanul Indian

Începând din decembrie 2001, marina japoneză aprovizionează cu apă şi combustibil navele şi avioanele statelor implicate în conflictul din Afganistan.

Partidul Liberal Democrat (PLD) condus de premierul Yasuo Fukuda a propus o nouă lege care ia în considerare, potrivit acestuia, rezervele exprimate de opoziţie şi speră ca Parlamentul să o adopte înainte de închiderea sesiunii la 10 noiembrie.

Liderul opoziţiei, Ichiro Ozawa, refuză să prelungească misiunea, apreciind că Japonia nu trebuie să participe la "războaiele americane".

Ozawa, al cărui Partid Democrat al Japoniei (PDJ) controlează Senatul de la sfârşitul lunii iulie, încearcă să exercite presiuni asupra şefului Guvernului, pentru a convoca alegeri legislatie anticipate pe care speră să le câştige.

Fukuda şi Ozawa s-au întâlnit, marţi, fără ca discuţile dintre ei să ducă la deblocarea situaţiei. "Am cerut partidului său să coopereze cu privire la noua lege antiteroristă şi i-am explicat situaţia, dar pentru moment, nu am ajuns la un acord", a declarat Fukuda.

"I-am spus că nu aş putea aproba acest lucru", a comentat Ozawa. "Trebuie să avem principii, ceea ce înseamnă că, dacă această misiune nu va se desfăşura sub egida ONU, aceasta nu va mai fi posibilă", a adăugat liderul opoziţiei nipone.

Yukio Hatoyama, secretarul-general al PDJ, a declarat că premierul Fukuda a propus organizarea unei noi întâlniri care ar putea avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Noul proiect de lege prevede reînnoirea pentru un an a misiunii marinei japoneze şi aprovizionarea doar a forţelor direct implicate în "războiul împotriva terorismului", pentru a evita orice controversă legată de posibilitatea deturnării de combustibil în favoarea navelor americane implicate în operaţiunile din Irak, aşa cum susţine opoziţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici