Japonia îşi prezintă scuze pentru declanşarea alertei maxime de tsunami

Un oficial japonez a recunoscut luni că autorităţile poate că au exagerat prin declanşarea alertei maxime de tsunami, pentru prima oară în ultimii 15 ani, şi prin ordonarea evacuării a peste o jumătate de milion de persoane de pe coastele Pacificului.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Japonia îşi prezintă scuze pentru declanşarea alertei maxime de tsunami

Japonia îşi prezintă scuze pentru declanşarea alertei maxime de tsunami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Previziunile Agenţiei (meteorologice) privind amploarea tsunami-ului s-au dovedit puţin excesive. Vă rog să îmi acceptaţi scuzele pentru alerta care s-a prelungit", a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, Yasuo Sekita, unul dintre oficialii Agenţiei, responsabil de cutremure şi tsunami.

Duminică dimineaţă, autorităţile au declanşat o alertă "majoră" de tsunami, (acesta fiind nivelul de alertă cel mai ridicat), în trei prefecturi din nordul Japoniei, preconizând valuri de cel puţin trei metri înălţime generate de cutremurul foarte violent din Chile.

Un mesaj difuzat prin portavoce, întrerupt de sunetul sirenelor, chema riveranii să se îndepărteze de litoral, unde uriaşe porţi metalice au blocat accesul în porturi, ca măsură de precauţie împotriva unor eventuale valuri distrugătoare. Mai multe şosele şi căi ferate au fost de asemenea închise.

Peste o jumătate de milion de oameni au primit ordinul de a evacua coasta şi de a se strânge în şcoli sau clădiri publice, unde au fost depozitate apă, hrană şi pături.

Primul val care a atins arhipelagul la începutul după-amiezii nu măsura decât 30 de centimetri, dar valuri mai înalte, de până la 120 de centimetri, s-au succedat până seara, inundând porturile şi şoselele, dar fără a se solda cu nici o victimă şi fără a provoca distrugeri importante.

Duminică, la începutul serii, în timp ce alte ţări din Pacific anulaseră deja alerta de tsunami, Japonia a rămas singurul stat care a menţinut avertizările legate de noi valuri uriaşe şi şi-a păstrat dispozitivul de alertă, reducându-l însă la nivel "normal".

Agenţia meteorologică s-a decis să anuleze alerta de tsunami abia luni, la ora locală 10.15 (03.15, ora României), adică două ore mai târziu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici