Japonia marchează trei luni de la catastrofa din nord-estul ţării

Premierul japonez Naoto Kan urmează să meargă sâmbătă în nord-estul ţării devastat în urmă cu trei luni de un cutremur puternic urmat de tsunami, în timp ce mii de persoane sunt aşteptate la Tokyo pentru o manifestaţie împotriva energiei nucleare şi a centralei Fukushima.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Japonia marchează trei luni de la catastrofa din nord-estul ţării

Japonia marchează trei luni de la catastrofa din nord-estul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 11 martie, un cutremur cu magnitudinea 9 produs pe fundul Oceanului Pacific a declanşat un tsunami enorm care a distrus oraşe şi sate întregi pe coasta Tohoku (nord-est), provocând peste 23.000 de morţi şi dispăruţi.

Un val de 14 metri înălţime a avariat grav centrala nucleară Fukushima Daiichi (N°1), construită pe malul oceanului, la 220 de kilometri de Tokyo, provocând cea mai gravă criză nucleară de la cea de la Cernobîl din urmă cu 25 de ani.

Trei luni mai târziu, peste 90.000 de persoane, evacuate din apropierea centralei sau din zonele devastate de ape, încă locuiesc în centrele de primire şi au renunţat la speranţa de a se mai poate întoarce acasă.

În centrul criticilor se află premierul Kan, în vârstă de 64 de ani, acuzat că a gestionat prost catastrofa şi ale cărui zile la conducerea statului sunt numărate.

El urmează să asiste în portul Kamaishi la un forum organizat de Guvern privind ameliorarea condiţiilor de viaţă ale supravieţuitorilor, a declarat purtătorul său de cuvânt.

"Ajutorul furnizat autorităţilor din regiunile devastate nu a fost suficient", a criticat sâmbătă într-un editorial pentru cotidianul Yomiuri. "Curăţarea molozului a întârziat mult şi construcţia de locuinţe temporare pentru evacuaţi nu a fost încă terminată".

Reconstrucţia zonei de coastă din Tohoku, acoperită de 25 de milioane de tone de dărâmături şi circa 16 milioane de tone de noroi, va dura mai mulţi ani şi ar putea costa sute de miliarde de euro, potrivit experţilor.

În jurul centralei avariate de la Fukushima, accesul a fost interzis pe o rază de 20 de kilometri, dar alte oraşe sau sate situate dincolo de această zonă continuă să fie afectate de particule radioactive.

Câteva mii de manifestanţi împotriva energiei nucleare, la Tokyo şi în alte oraşe din Japonia, au respectat un minut de reculegere în memoria victimelor la ora la care a avut loc cutremurul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici