- Home
- Externe
- TOKYO, (28.03.2016, 10:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
Japonia riscă să irite China: deschide o staţie radar în apropierea Insulelor Senkaku, disputate de ambele ţări
Autorităţile japoneze au pus în funcţiune luni, în Marea Chinei de Est, o staţie radar - cu statutul de post permanent de culegere de informaţii -, în apropiere de Taiwan şi un arhipelag ce face obiectul unei vechi dispute teritoriale cu China, riscând să irite Beijingul, relatează Reuters online.
Urmărește
2132 afișări
Japonia riscă să irite China: deschide o staţie radar în apropierea Insulelor Senkaku, disputate de ambele ţări
Noua bază a Forţelor pentru autoapărare (armata japoneză) de pe Insula Yonaguni se află în vestul extrem al unui grup de insule japoneze din Marea Chinei de Est, situat la aproximativ 150 de kilometri sud de aceste insule disputate pe care japonezii la numesc Senkaku, iar chinezii Diaoyu.
China provoacă îngrijorări vecinilor săi şi Occidentului prin revendicarea aproape întregii Mări a Chinei de Sud, în care există revendicări multiple din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului şi sultanatului Brunei. Japonia este implicată de mult timp într-o dispută teritoriqală cu China cu privire la insule din Marea Chinei de Est.
"Până ieri (duminică) nu exista nicio unitate de observare de coastă la vest de Insula Okinawa. Era un gol pe care aveam nevoie să-l umplem", a declarat luni Daigo Shiomitsu, un locotenent-colonel din cadrul Forelor de autoapărare terestre, comandantul noii baze de pe Insula Yonaguni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
-
Nu putem avea un preşedinte care se crede Mesia - Bogdan Ivan la Congresul PSD
"Asta înseamnă că putem supraveghea teritoriul din jurul Japoniei şi răspunde tuturor situaţiilor", a adăugat el.
Shiomitsu a asistat luni la o ceremonie în această bază, alături de aproximativ 160 de militari şi 50 de demnitari. Lucrări de construcţie erau nefinalizate la unele clădiri, cu ziduri albe şi acoperişuri de ţiglă roşie, în stilul tradiţional de pe Okinawa.
Insula, cu o suprafaţă de aproximativ 30 de kilometri pătraţi, este locuită de aproximativ 1.500 de persoane, care cresc vite şi cultivă trestie de zahăr. Contingentul din cadrul Forţelor de autoapărare şi membrii familiilor acestora vor creşte populaţia insulei cu aproape o cincime.
"Această staţie radar va irita China", declară Nozomu Yoshitomi, un profesor de la Universitatea Nihon şi totodată un general-maior în retragere din cadrul Forţelor de autoapărare.
"În afară de interceptări, instalaţia poate fi folosită ca bază pentru operaţiuni militare în regiune", a adăugat el.
Această mobilizare este ultima dintr-o serie de măsuri de consolidare a armatei în arhipelag, situat la aproximativ 1.400 de kilometri de principalele insule japoneze.
Decidenţi politici declarau anul trecut pentru Reuters că ea face parte dintr-o strategie vizând să ţină China la distanţă de Pacificul de Vest, în contextul în care Beijingul îşi extinde controlul în Marea Chinei de Sud.
Toshi Yoshihara, un profesor la U.S. Naval War College, afirmă că Insula Yonaguni se află în apropierea a două potenţiale "butoaie cu pulbere" din Asia - Taiwanul şi Insulele Senkaku/Diaoyu.
"O reţea de instalaţii radar care se întrepătrund de-a lungul arhipelagului ar consolida capacitatea Japoniei de a monitoriza Marea Chinei de Est", a subliniat el.
Insula Yonaguni se află la doar 100 de kilometri est de Taiwan, în apropierea unei controversate zone militare de identificare aeriană, instituită de China în 2013.
În următorii cinci ani, Japonia urmează să crească efectivul Forţelor de autoapărare în Marea Chinei de Est cu aproape o cincime - la aproximativ 10.000 de oameni -, inclusiv prin instalarea unor baterii de rachete, prin care autorităţile de la Tokyo intenţionează să ridice o adevărată "perdea defensivă" de-a lungul arhipelagului.
Nave chineze trimise către est urmează să traverseze această adevărată "barieră" pentru a ajunge în Pacificul de Vest. Beijingul are nevoie de acest acces atât ca rută de aprovizionare către restul oceanelor, cât şi pentru a-şi afirma puterea navală.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe