Vineri, Senatul Statelor Unite a votat favorabil proiectul legislativ prin care vor fi impuse noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord. Sancţiunile împotriva Coreei de Nord vizează şi instituţii financiare chineze.
Fumio Kishida a transmis că măsurile au fost luate având în vedere ameninţarea din ce în ce mai mare a rachetelor din Coreea de Nord şi faptul că nu s-au făcut propuneri concrete pentru a rezolva problema japonezilor răpiţi acum zeci de ani de către agenţii nord-coreeni.
„Având în vedere că nu putem aştepta un dialog semnificativ, creşterea presiunii asupra lor este esenţială. Mai multe detalii suplimentare nu pot fi oferite până la desfăşurarea mai multor proceduri administrative”, a spus Kishida, lăsând de înţeles că regimul nord-coreean a încălcat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.
Şeful diplomaţiei de la Tokyo a precizat că se află în contact cu aliaţi precum Statele Unite şi Coreea de Sud, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Ministerul chinez de Externe a denunţat decizia Japoniei drept „inacceptabilă şi greşită”, trăgând atenţia că va spori tensiunile în Peninsula Coreeană.
„Ne opunem cu fermitate oricărei ţări care aplică sancţiuni unilaterale, în afara cadrului oferit de Consiliul de Securitate al ONU, în special împotriva sancţiunilor care vizează companii şi persoane din China. Dacă Japonia insistă să aplice sancţiuni, va crea obstacole politice majore pentru cooperarea între China şi Japonia în privinţa problemei din Peninsula Coreeană”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Beijing, Lu Kang.
Potrivit unor oficiali americani de securitate, regimul de la Phenian ar fi capabil să lanseze o rachetă balistică intercontinentală cu focos nuclear până în 2018, mai devreme decât era anticipat.
Anterior, Washingtonul a anunţat impunerea unor noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, prin intermediul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care să vizeze companiile străine ce fac afaceri cu Phenianul.