Japonia țintește să-și crească exporturile de orez de aproape opt ori până în 2030

Publicat: 13 03. 2025, 07:30
Actualizat: 13 03. 2025, 07:33
Shinpei Tokoyama (L) and workers spread steamed rice mixed with koji mold at Jozan Brewery in Fukui. Japanese alcoholic beverages, including sake (nihonshu), shochu and awamori, are made from grains and water. Craftspeople use koji mold to convert the starch in the ingredients into sugar, and oversee the process to make sure the mold grows in optimal conditions. Jozan, a brewery located in Fukui Prefecture, a region renowned for its high-quality rice, has upheld traditional sake-making for over 220 years. Led by Shinpei Tokoyama, the brewery exemplifies its ongoing efforts in coping with challenges in modern era while preserving traditional craftsmanship. With modern techniques, Jozan has realized a meticulous control over the brewing process, ensuring the consistency of product quality without compromising the essence of traditional making methods. In 2017, Jozan also renovated its brewing space, combining functionality with modern design to accommodate both production needs and visitors from around the world. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) inscribed traditional knowledge and skills of sake-making with koji mold in Japan on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity in December this year, on December 17, 2024 in Fukui, Japan. Photo by Zhang Xiaoyu/XINHUA/ABACAPRESS.COM

Acest obiectiv ambițios vine într-un moment dificil, când țara se confruntă cu o lipsă de orez pe piața internă, determinând guvernul să scoată la licitație rezervele de urgență pentru a reduce prețurile care aproape s-au dublat în ultimul an, conform AFP.

Deficitul actual este cauzat de recolte slabe din cauza vremii călduroase, cumpărături de panică după un avertisment de cutremur major și posibile practici speculative ale unor comercianți.

Planul face parte dintr-o strategie națională de eficientizare a agriculturii în contextul îmbătrânirii populației, într-o țară unde consumul de orez s-a înjumătățit în ultimii 60 de ani.