JD Vance şi Tim Walz s-au înfruntat pe tema migraţiei, avortului şi a politicii externe a SUA. Cine a câştigat dezbaterea

  • JD Vance l-a apărat elegant pe Donald Trump, în timp ce Tim Walz şi-a atacat adversarul pentru refuzul de a accepta rezultatul alegerilor din 2020.
  • Candidaţii la funcţia de vicepreşedinte s-au înfruntat marţi în singura lor dezbatere înainte de alegeri.
  • Dezbaterea a fost prezentată ca o şansă pentru americani de a afla mai multe despre cei doi candidaţi.
Urmărește
1183 afișări
Imaginea articolului JD Vance şi Tim Walz s-au înfruntat pe tema migraţiei, avortului şi a politicii externe a SUA. Cine a câştigat dezbaterea

Dezbaterea televizată dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte a fost extrem de blândă şi axată pe politică, în comparaţie cu confruntarea furibundă de luna trecută dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, Donald Trump şi Kamala Harris.

Cu toate acestea, cei doi vicepreşedinţi s-au contrazis pe tot parcursul serii, în timp ce Vance, senator din Ohio şi absolvent al Facultăţii de Drept din Yale, şi-a demonstrat abilităţile puternice de dezbateri, în timp ce Walz, guvernatorul statului Minnesota şi fost profesor de liceu, a părut uneori tulburat, relatează Financial Times.

Dezbaterea, care a avut loc în timp ce cursa pentru Casa Albă intră în ultima etapă, a fost prezentată ca o şansă pentru americani de a afla mai multe despre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte.

51% dintre persoanele care au urmărit dezbaterea au spus că Vance a ieşit învingător, faţă de 49% care au spus acelaşi lucru despre Walz, potrivit unui sondaj CNN.

Cel mai puternic moment al lui Walz şi unul dintre cele mai importante schimburi de replici ale dezbaterii a venit atunci când l-a întrebat pe Vance dacă republicanul ar putea accepta acum că Trump a pierdut alegerile din 2020. Senatorul din Ohio a răspuns că este „concentrat pe viitor” şi a încercat să schimbe subiectul la „cenzura” stângii în timpul pandemiei Covid-19.

„Acesta este un non-răspuns condamnabil”, a spus Walz.

Politica externă a fost în centrul dezbaterii de marţi, care a avut loc la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis să riposteze împotriva Iranului după ce republica islamică a lansat un atac cu rachete balistice asupra Israelului.

Walz a reluat mesajul Kamalei Harris şi a condamnat atacul Iranului. Apoi Walz l-a acuzat pe Trump că este un lider „capricios” care a abandonat coaliţiile multilaterale, inclusiv retragerea din acordul nuclear cu Iranul.

Vance l-a apărat pe Trump, spunând că acesta a proiectat „pacea prin forţă” în calitate de lider al SUA.

„Când a fost ultima dată când un preşedinte american nu a avut un conflict major?” a întrebat Vance. „Singurul răspuns a fost în timpul celor patru ani de preşedinţie ai lui Donald Trump”.

Cu puţin peste o lună înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, dezbaterea de marţi a fost văzută ca o şansă pentru Vance, în special, de a-şi îmbunătăţi slaba rată de aprobare, în special în rândul femeilor.

De când a devenit candidatul lui Trump la funcţia de vicepreşedinte, Vance a adoptat o poziţie deosebit de dură în ceea ce priveşte imigraţia, stârnind uneori controverse prin amplificarea unor afirmaţii nefondate potrivit cărora migranţii haitieni din Springfield, Ohio, furau animale de companie pentru a le mânca.

Vance a declarat marţi că SUA se confruntă cu o „criză istorică a imigraţiei” deoarece Harris şi preşedintele Joe Biden au anulat politicile de frontieră ale lui Trump.

Walz i-a acuzat pe Trump şi pe parlamentarii republicani că au torpilat un proiect de lege privind reforma imigraţiei la începutul acestui an.

Dezbaterea a fost relativ civilizată în comparaţie cu confruntarea ostilă de luna trecută dintre Trump şi Harris. Însă cei doi candidaţi la funcţia de vicepreşedinte au devenit din ce în ce mai aprinşi când s-au certat pe tema politicii privind avortul.

Drepturile de reproducere au fost un subiect de interes pentru democraţi de când Curtea Supremă a anulat dreptul naţional la avort în 2022, iar statele republicane au introdus restricţii din ce în ce mai stricte.

„Donald Trump a pus toate acestea în mişcare”, a declarat Walz. „S-a lăudat cu cât de grozav a fost”.

Vance, care a adoptat o poziţie dură împotriva avortului şi a declarat că ar susţine un „standard naţional” pentru a restricţiona accesul la procedură, a încercat să îşi îndulcească mesajul, spunând că republicanii trebuie să „facă o treabă mult mai bună pentru a câştiga încrederea poporului american în această problemă”.

Confruntarea de marţi, găzduită de CBS News, este probabil ultima dezbatere televizată din ciclul alegerilor prezidenţiale din 2024. În timp ce Harris a acceptat invitaţia CNN pentru o altă dezbatere prezidenţială la sfârşitul lunii octombrie, Trump a declarat că nu intenţionează să urce din nou pe scenă.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS News şi YouGov, o proporţie aproximativ egală de persoane care au urmărit dezbaterea i-au desemnat câştigători pe JD Vance (42%) şi Tim Walz (41%). Restul de 17 procente au spus că a fost egalitate.

Economia s-a dovedit a fi în mod constant un punct slab pentru Harris, alegătorii acuzând administraţia Biden pentru costul ridicat al vieţii. Dar Harris a încercat să capitalizeze experţii independenţi care au avertizat că propunerile de politică comercială protecţionistă ale lui Trump riscă să crească şi mai mult preţurile.

Marţi, Vance a respins îngrijorările economiştilor, lansând o apărare solidă a tarifelor, despre care a spus că vor duce la locuri de muncă mai bine plătite pentru lucrătorii americani.

„Mulţi dintre aceiaşi economişti atacă planurile lui Donald Trump şi au doctorate, dar nu au bun simţ şi nu au înţelepciune”, a spus Vance.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici