Jean-Claude Juncker, la final de mandat: L-am sărutat şi pe Putin şi am fost sărutat înapoi de către Putin. Cu siguranţă, Europa nu a fost afectată

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis regretele pe care le are în legătură cu mandatul său, dar şi propria perspectivă faţă de evoluţiile Blocului Comunitar şi de viitorul preşedinte Ursula von der Leyen, conform unui reportaj pentru cotidianul Der Spiegel.

Urmărește
4594 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker, la final de mandat: L-am sărutat şi pe Putin şi am fost sărutat înapoi de către Putin. Cu siguranţă, Europa nu a fost afectată

Jean-Claude Juncker, la final de mandat: L-am sărutat şi pe Putin şi am fost sărutat înapoi de către Putin. Cu siguranţă, Europa nu a fost afectată

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis regretele pe care le are în legătură cu mandatul său, dar şi propria perspectivă faţă de evoluţiile Blocului comunitar şi de viitorul preşedinte Ursula von der Leyen, conform unui reportaj pentru cotidianul Der Spiegel.

Întrebat în legătură cu tendinţa de euroscepticism prezentă la nivelul statelor membre, în speţă în Marea Britanie, Juncker a dat asigurări în ceea ce priveşte adeziunea populaţiei europene faţă de valorile şi scopul Uniunii Europene, conştientizând că un demers similar celui Brexit ar fi dăunător pentru toată lumea.

În ceea ce priveşte identificarea britanicilor cu principiile Blocului comunitar, preşedintele în exerciţiu a afirmat că liderii de la Londra au rămas fideli, de-a lungul timpului, cauzei europene doar din raţiuni economice, afirmând că din punct de vedere politic aceştia nu au împărtăşit interesele Bruxellesului.

În contextul lipsei unor eforturi active de a menţine Marea Britanie în cadrul Blocului comunitar, Juncker a afirmat că s-a confrutat cu distorisionări ale adevărurilor şi cu o lipsă a popularităţii instituţionale în interiorul statului britanic. Cu toate acestea, consideră neintervenţia sa ca fiind „o mare greşeală”.

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea faţă de fenomenul naţionalist, recurent la nivelul statelor membre; „Observ cu îngrijorare cum partidele politice clasice urmează paşii populiştilor”, a declarat acesta.

Întrebat dacă viitoarea conducere a Comisiei Europene, reprezentată de Ursula von der Leyen, şi de cea a Băncii Centrale Europene, reprezentată de Christine Lagarde, va schimba felul în care deciziile politice se vor lua la nivel european, Juncker a declarat că pe parcursul mandatului său a făcut întotdeauna demersuri pentru a investi femei în funcţii politice, crescând proporţia din cadrul Comisiei de la 30 de locuri destinate femeilor, la 41. „Sunt încântat că vom avea mai multe femei care acced în politică”, a apreciat acesta.

În ceea ce priveşte dificultăţile cu care viitorul preşedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, se confruntă în realizarea echipei sale de comisari europeni, Juncker a afirmat că aceasta „deţine tot ce are nevoie pentru a o realiza”, recunoscând că el s-a bucurat de un început mai uşor, datorită relaţiilor prieteneşti pe care acesta le avea cu social-democraţii. Jean-Claude Jucker a mărturisit, totodată, că s-a confruntat cu opoziţia unor colegi din Partidul Popular European. „Naţionaliştii de dreapta mi-au spus: Nu vom vota niciodată pentru tine. Iar eu le-am răspus: Nici eu nu aş vrea să fiu persoana pentru care voi aţi vota”.

Răspunzând întrebărilor legate de ipostazele de apropiere fizică în care a fost surprins de-a lungul mandatului său, Jean-Claude Juncker a afirmat că „nu îi pasă” de comentariile media pe fondul acestora. „Sunt cine sunt. Câteodată mă gândesc că cel mai rău lucru la închisoare este că nu poţi experimenta apropierea fizică. Nici nu mi pot imagina să nu îi atingi pe alţi oameni sau să nu fii atins de alţi oameni. Echipa mea mă sfătuieşte uneori să nu îmbrăţişez o anumită persoană. Dar am fost sărutat şi de Erdogan, aşa că l-am sărutat înapoi. L-am sărutat şi pe Putin şi am fost sărutat înapoi de către Putin. În ambele cazuri, cu siguranţă Europa nu a fost afectată”, a declarat oficialul european.

În ceea ce priveşte viitoarea activitate a oficialului european, acesta a afimat că i-ar plăcea în mod real să scrie despre cariera sa politică de peste 40 de ani. Memoriile şi le va scrie în limba germană, anunţă acesta. Vorbind despre cancelarii aflaţi la conducerea Germaniei în istoria recentă, Juncker îl apreciază pe Kohl ca fiind cel mai pro-european. „Kohl a avut Europa în inima sa. Când venea vorba de interesele Germaniei, el avea brusc Germania în mintea sa”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici