Jean-Marie Le Pen, suspendat din Frontul Naţional, îi declară război fiicei sale Marine Le Pen

Liderul istoric al Frontului Naţional timp de 40 de ani, Jean-Marie Le Pen, suspendat luni de către partidul condus de către fiica sa, a trecut la contraatac şi a denunţat o "felonie" din partea lui Marine Le Pen, fără să excludă vreun recurs, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
543 afișări
Imaginea articolului Jean-Marie Le Pen, suspendat din Frontul Naţional, îi declară război fiicei sale Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen, suspendat din FN, îi declară război fiicei sale Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

După o lună de conflicte cu fiica sa Marine Le Pen, Biroul Executiv al Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), cea mai înaltă instanţă, din care Jean-Marie Le Pen face parte, a anunţat decizia de suspendare la ora locală 20.30 (21.30, ora României) într-un comunicat.

Le Pen este "suspendat din calitatea de membru până la votul (unei) Adunări Generale extraordinare", care va avea loc în termen de trei luni şi care urmează să aprobe dorinţa lui Marine Le Pen şi Biroului Executiv de a retrage din statutul partidului titlul de preşedinte de onoare acordat lui Jean-Marie Le Pen, la solicitatea fiicei sale, în urma unor abuzuri.

Repetându-şi opiniile condamnate în mai multe rânduri în justiţie - cu privire la camerele de gazare, pe care le consideră un "detaliu" al istoriei, apărarea mareşalului Pétain, a "lumii albe" şi denunţarea democraţiei ca sistem politic - preşedintele de onoare al partidului şi-a multimplicat provocările la începutul lui aprilie, la o zi după alegerile departamentale, în care FN a obţinut mai degrabă un rezultat bun.

Marine Le Pen vrea ca declaraţiile lui Jean-Marie Le Pen să nu mai poată să "angajeze" FN, cu doi ani înainte de alegerile prezidenţiale pe care ea crede că le poate câştiga, în contextul în care afirmaţiile tatălui ei atrag atenţia mai degrabă prin repetare decât prin natura lor, având în vedere faptul că acesta a considerat întotdeauna "provocarea" drept un "ascensor" electoral.

În faţa unui Jean-Marie Le Pen imprevizibil, nu există alte opţiuni. "Nu-i putem pune căluş nici înăuntrul (partidului) şi nici afară", a recunoscut, de altfel, luni, Louis Aliot.

Reacţia sa "epidermică" de luni seara ilustrează acest lucru. Jean-Marie Le Pen a evocat, pentru AFP, o "felonie" şi i-a cerut fiicei sale să-i "restituie numele".

"Ea are posibilitatea să o facă măritându-se fie cu concubinul ei, fie cu altcineva. Până la urmă, de ce nu cu domnul Philippot", a atacat el foarte violent, vizându-l pe partenerul lui Marine Le Pen, Louis Aliot, pe care nu-l are la suflet, numărul doi în FN, cel mai virulent faţă de el în criza internă.

În contextul în care un Congres extraordinar prin corespondenţă urmează să adopte decizia fiicei sale, Jean-Marie Le Pen s-a prevalat de susţinerea membrilor formaţiunii. Susţinerea bazei, de care se bucură, "a putut să fie observată zilele trecute, când m-am prezentat în Piaţa Operei. Am fost primit fără echivoc", a dat asigurări Le Pen, care s-a autoinvitat la tribună pe 1 mai, când a fost aplaudat, înainte ca fiica sa să susţină un discurs.

"Eu nu am furat această susţinere şi nici moştenire nu am primit-o", a declarat el, criticând-o abia voalat pe cea de a treia sa fiică, pe care a spus, la postul Europe1, că o "repudiază", în contextul în care a rupt legătura, anul trecut, cu fiica sa cea mică, Marie-Caroline, care a plecat cu facţiunea care s-a rupt de partid în 1998.

Însă FN, care avea 22.403 de membri cotizanţi la Congresul de la Tours, în 2011, înregistra 42.100 la ultimul congres, la sfârşitul lui noiembrie, la Lyon, marcând o înnoire a bazei formaţiunii.

- "Nu a existat dezbatere"

Biroul Executiv al FN a tranşat, luni, după trei ore şi jumătate. "Dezbaterea s-a concentrat în principal asupra comunicatului şi viitorului", a dat asigurări pentru AFP trezorierul FN Wallerand de Saint Just. În opinia sa, în cazul lui Le Pen "nu a existat o dezbatere, având în vedere Biroul Politic" reunit anterior, "în care el nu a cedat nimic".

Le Pen a decis să nu ia parte la şedinţa instanţei disciplinare, la care a fost convocat de către fiica sa. Cofondatorul FN, în 1972, a preferat să asiste la prima reuniune, luni dimineaţa, a Biroului Politic, pentru a-şi prezenta versiunea.

Marine Le Pen a îndepărtat însă o excludere, o măsură prea radicală, căreia i s-au opus numeroşi membri. "Ar deschide uşile infernului", a declarat un membru FN.

Decizia Biroului Executiv a fost adoptată cu şapte voturi la unu - vicepreşedinta Marie-Christine Arnautu a votat împotrivă -, potrivit lui de Saint Just.

Este un "succes total, în interior, pentru Marine Le Pen", a subliniat el, evocând o moţiune de dezaprobare a afirmaţiilor lui Le Pen, a Biroului Politic, care i-a cerut să nu mai angajeze FN prin declaraţiile sale, adoptată cu "41 de voturi la trei şi o abţinere".

Prin viitorul Congres extraordinar, Marine Le Pen va putea să opereze o "renovare mai completă a statutului" partidului, avertizează FN. În vederea alegerilor prezidenţiale din 2017, partidul de extremă dreapta va deveni "o mişcare modernizată în funcţionarea sa, perfecţionată în organizare şi va putea să abordeze termenele electorale în condiţii excelente şi să creeze o dinamică majoritară", adică să crească partidul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici