El a schiţat strategia sa pentru combaterea unei ameninţări care „se extinde asemenea unei pandemii”.
În primul discurs pe politică externă din cadrul candidaturii sale la Casa Albă, Bush a criticat aspru mandatul lui Hillary Rodham Clinton ca secretar de stat şi l-a acuzat pe liderul democrat şi preşedintele Barack Obama că a permis grupării teroriste să se dezvolte în Orientul Mijlociu.
„Cine poate pretinde într-adevăr că America şi prietenii noştri sunt mai în siguranţă astăzi decât în 2009, când preşedintele şi secretarul Clinton – legendara „echipă de rivali”- au preluat postul?”, a spus Bush. „Nerăbdători să facă istorie, au eşuat în a fi pacificatori”.
Spunând că ar sprijini suplimentarea numărului de trupe americane în Irak, unde aproximativ 3.500 de antrenori militari americani şi consultanţi ajută deja forţele irakiene să lupte împotriva grupării Stat Islamic, Bush a prezentat, de asemenea, o perspectivă largă privind modul în care ar aborda problema în statul-vecin Siria. Înfrângerea acestei grupări islamice va necesita înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a spus Bush, adăugând că pentru a face acest lucru, el ar urmări unirea forţelor moderate care luptă împotriva SI în acea ţară, iar în ceea ce priveşte trupele americane, „susţinerea lor ca pe o forţă unitară”. El a adăugat că nu este suficient să lupte împotriva inamicului, ci trebuie să îi ajute să formeze un guvern stabil şi moderat.
Jeb Bush mai abordase problema strategiei sale pentru Irak, cum ar fi permiterea trupelor de antrenament şi consultanţă americane din ţară să se alăture forţelor irakiene pe câmpul de luptă şi să ajute la o mai bună ghidare a raidurilor aeriene. El şi-a exprimat din nou susţinerea unei zone de interdicţii aeriene în Siria.
În discursul său la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, Bush a plasat ascensiunea grupării SI în contextul retragerii forţelor americane din Irak, în 2011.