Biroul de Management şi Buget al Casei Albe a interzis deja angajaţilor federali şi contractanţilor să acceseze documente clasificate disponibile pe site-ul WikiLeaks şi pe alte site-uri prin intermediul calculatoarelor sau dispozitivelor mobile. Maiorul Toni Tones a declarat că forţele aeriene au blocat accesul la peste 25 de site-uri, inclusiv WikiLeaks şi cele trei ziare care au pus la dispoziţie note diplomatice americane – New York Times în Statele Unite, The Guardian în Marea Britanie şi Der Spiegel în Germania.
„Această decizie este în concordanţă cu directiva primită în august 2010, potrivit căreia personalul forţelor aeriene nu trebuie să acceseze site-ul WikiLeaks pentru a citi şi descărca informaţiile clasificate”, a precizat Tones.
Celelalte site-uri nu sunt neapărat legate de WikiLeaks, dar Tones nu le-a menţionat şi nici nu a fost în măsură să explice motivul blocării lor.
Dar unii analişti nu văd nicio logică în blocarea accesului la documente care sunt în prezent accesibile publicului larg.
„Acesta pare un protest destul de absurd”, a declarat specialistul pe probleme juridice al CNN, Jeffrey Toobin. „Duşmanii ne pot vedea documentele , dar nu şi cei în care avem încredere pentru a ne apăra ţara”, a subliniat el.