- Home
- Externe
- (17.08.2021, 18:07)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jens Stoltenberg denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul şi cere stabilizarea Afganistanului
- Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani.
- Stoltenberg: "Eşecul conducerii politice afgane a condus la tragedia pe care o observăm acum".
- Jens Stoltenberg vrea continuarea eforturilor internaţionale pentru stabilizarea Afganistanului.
Urmărește
376 afișări
Jens Stoltenberg denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul şi cere stabilizarea Afganistanului
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a denunţat, marţi, eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani şi a pledat pentru o soluţie politică în scopul stabilizării Afganistanului.
„Consiliul Nord-Atlantic s-a întrunit pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. Situaţia este extrem de gravă şi impredictibilă. Oraşul Kabul a căzut, iar talibanii au preluat controlul asupra celor mai multe zone din ţară. Sunt profund întristat de ceea ce văd că se întâmplă în Afganistan", a declarat marţi Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
„În momentul de faţă, NATO se concentrează pe evacuarea în siguranţă a personalului din statele membre şi partenere, precum şi a afganilor care ne-au ajutat. NATO lucrează în continuu pentru menţinerea activităţii pe Aeroportul din Kabul. Aproximativ 800 de angajaţi civili din cadrul NATO au rămas acolo pentru a oferi asistenţă în circumstanţe foarte dificile", a adăugat Jens Stoltenberg.
„Statele Unite au ajuns la un acord cu talibanii anul trecut în sensul retragerii trupelor americane până în mai 2021. După multe runde de consultări, toate statele membre NATO au fost de acord să urmeze decizia SUA. Încheierea misiunii militare nu a fost o decizie uşoară. Am avut o dilemă. Fie să ne retragem şi să riscăm preluarea controlului de către talibani, fie să rămânem şi să riscăm noi atacuri, cu o misiune combatantă pe termen nelimitat. Nu am intenţionat niciodată să rămânem permanent în Afganistan", a precizat Jens Stoltenberg.
„Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni a fost o prăbuşire a structurilor militare şi politice într-o viteză care nu fusese anticipată. Unele părţi ale serviciilor de securitate afgane au luptat în mod curajos. Dar nu au putut proteja ţara, deoarece, în final, conducerea politică afgană a eşuat în contracararea talibanilor şi în găsirea unei soluţii paşnice pe care afganii o voiau cu disperare. Eşecul conducerii politice afgane a condus la tragedia pe care o observăm acum", a subliniat Jens Stoltenberg.
„În acelaşi timp, trebuie să facem o evaluare onestă şi precisă a angajamentului NATO în Afganistan. În pofida investiţiilor noastre considerabile şi a sacrificiilor din ultimul deceniu, prăbuşirea a fost rapidă şi bruscă. Sunt multe lecţii care trebuie învăţate. Dar trebuie să recunoaştem şi câştigurile înregistrate", a insistat secretarul general NATO, notând că misiunea a fost combaterea terorismului şi că în ultimele două decenii nu au mai fost lansate atacuri teroriste în ţări NATO organizate din Afganistan.
„Aliaţii au capabilităţile şi menţin vigilenţa pentru contracararea viitoarelor ameninţări teroriste din Afganistan. Datorită prezenţei noastre militare şi a susţinerii comunităţii internaţionale, o nouă generaţie de bărbaţi şi femei au crescut într-un nou Afganistan. Au avut acces la educaţie, au participat la activităţi politice, au condus propriile companii şi s-au bucurat de o scenă media vibrantă. Afganistanul de astăzi este foarte diferit de Afganistanul din 2001. Prin urmare, aceste câştiguri nu vor putea fi anulate cu uşurinţă. Lumea va urmări situaţia. Şi trebuie continuată susţinerea pentru un Afganistan stabil şi paşnic", a concluzionat Jens Stoltenberg.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia