- Home
- Externe
- (17.08.2021, 18:07)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jens Stoltenberg denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul şi cere stabilizarea Afganistanului
- Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani.
- Stoltenberg: "Eşecul conducerii politice afgane a condus la tragedia pe care o observăm acum".
- Jens Stoltenberg vrea continuarea eforturilor internaţionale pentru stabilizarea Afganistanului.
Urmărește
376 afișări
Jens Stoltenberg denunţă eşecul fostei Administraţii de la Kabul şi cere stabilizarea Afganistanului
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a denunţat, marţi, eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani şi a pledat pentru o soluţie politică în scopul stabilizării Afganistanului.
„Consiliul Nord-Atlantic s-a întrunit pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. Situaţia este extrem de gravă şi impredictibilă. Oraşul Kabul a căzut, iar talibanii au preluat controlul asupra celor mai multe zone din ţară. Sunt profund întristat de ceea ce văd că se întâmplă în Afganistan", a declarat marţi Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
„În momentul de faţă, NATO se concentrează pe evacuarea în siguranţă a personalului din statele membre şi partenere, precum şi a afganilor care ne-au ajutat. NATO lucrează în continuu pentru menţinerea activităţii pe Aeroportul din Kabul. Aproximativ 800 de angajaţi civili din cadrul NATO au rămas acolo pentru a oferi asistenţă în circumstanţe foarte dificile", a adăugat Jens Stoltenberg.
„Statele Unite au ajuns la un acord cu talibanii anul trecut în sensul retragerii trupelor americane până în mai 2021. După multe runde de consultări, toate statele membre NATO au fost de acord să urmeze decizia SUA. Încheierea misiunii militare nu a fost o decizie uşoară. Am avut o dilemă. Fie să ne retragem şi să riscăm preluarea controlului de către talibani, fie să rămânem şi să riscăm noi atacuri, cu o misiune combatantă pe termen nelimitat. Nu am intenţionat niciodată să rămânem permanent în Afganistan", a precizat Jens Stoltenberg.
„Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni a fost o prăbuşire a structurilor militare şi politice într-o viteză care nu fusese anticipată. Unele părţi ale serviciilor de securitate afgane au luptat în mod curajos. Dar nu au putut proteja ţara, deoarece, în final, conducerea politică afgană a eşuat în contracararea talibanilor şi în găsirea unei soluţii paşnice pe care afganii o voiau cu disperare. Eşecul conducerii politice afgane a condus la tragedia pe care o observăm acum", a subliniat Jens Stoltenberg.
„În acelaşi timp, trebuie să facem o evaluare onestă şi precisă a angajamentului NATO în Afganistan. În pofida investiţiilor noastre considerabile şi a sacrificiilor din ultimul deceniu, prăbuşirea a fost rapidă şi bruscă. Sunt multe lecţii care trebuie învăţate. Dar trebuie să recunoaştem şi câştigurile înregistrate", a insistat secretarul general NATO, notând că misiunea a fost combaterea terorismului şi că în ultimele două decenii nu au mai fost lansate atacuri teroriste în ţări NATO organizate din Afganistan.
„Aliaţii au capabilităţile şi menţin vigilenţa pentru contracararea viitoarelor ameninţări teroriste din Afganistan. Datorită prezenţei noastre militare şi a susţinerii comunităţii internaţionale, o nouă generaţie de bărbaţi şi femei au crescut într-un nou Afganistan. Au avut acces la educaţie, au participat la activităţi politice, au condus propriile companii şi s-au bucurat de o scenă media vibrantă. Afganistanul de astăzi este foarte diferit de Afganistanul din 2001. Prin urmare, aceste câştiguri nu vor putea fi anulate cu uşurinţă. Lumea va urmări situaţia. Şi trebuie continuată susţinerea pentru un Afganistan stabil şi paşnic", a concluzionat Jens Stoltenberg.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe