O purtătoare de cuvânt a ministerului muntenegrean, Gordana Jovanovici, a declarat pentru AP că numele lui Rogozin figurează pe o listă cu 50 de nume de politicieni şi oameni de afaceri ruşi cărora le este interzis accesul în ţară.
Muntenegrul, un vechi aliat al Rusiei care în prezent vrea să adere la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, a adoptat sancţiunile impuse de Occident Moscovei din cauza rolului pe care i-l reproşează în criza din Ucraina.
Rogozin, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat recent că Muntenegrul va regreta faptul că aderă la NATO, după ce blocul militar a invitat mica ţară balcanică să adere, în decembrie.
„Nu vreau să spun că poporul (va regreta acest lucru), ci micul grup de oameni care iau decizia”, spunea Rogozin la vremea respectivă.
Oficiali ruşi denunţă aderarea Muntenegrului la NATO drept o nouă provocare occidentală şi o încercare a Alianţei Nord-Atlantice de a se apropia şi mai mult de frontierele ruse. Ei au îndemnat la organizarea unui referendum pe această temă, mizând pe disensiunile profunde din această ţară cu 600.000 de locuitori între proruşi şi prooccidentali.
Rogozin a fost invitat în Muntenegru de partide proruse care au organizat demonstraţii antiguvernamentale şi anti-NATO, marcate de violenţe izolate.
Un lider din cadrul opoziţiei, Milan Knezevici, a apreciat că Rogozin ar fi trebuit să ignore interdicţia.
„Îi garantăm siguranţa”, a declarat el pentru cotidianul Pobjeda.
„În loc să lupte împotriva unor agenţi ai grupării Statul Islamic în Muntenegru, regimul ameninţă cu arestarea vicepremierului Rusiei, singura care luptă fără compromis împotriva acestei creaţii a terorismului global”, a adăugat el.