Te gândeşti că explorarea spaţiului e apanajul celor tineri. Dar chiar aşa să fie? Pe 29 octombrie 1998, John Glenn devenea cel mai vârstnic om din lume care zbura în spaţiu. Avea 77 de ani.
Dar nu era prima sa aventură spaţială, în 1962 devenea primul american care înconjura Pământul în spaţiu.
John Glenn era definiţia eroului american, pilot decorat în cel de-al doilea război mondial, autorul primului zbor supersonic transcontinental, pilot de încercare în programul spaţial Mercury şi senator vreme de 24 de ani.
Ai zice că la o astfel de viaţă, cei din jurul său erau obişnuiţi cu aventura. Dar decizia de a zbura din nou în spaţiu, mai ales după catastrofa navetei Challenger, i-a afectat serios pe ceilalţi membri ai familiei.
„John anunţase cu un an înainte că se va pensiona ca senator. Abia aşteptam să îl am doar pentru mine, pentru că îl împrumutasem guvernului vreme de 55 de ani, aşa că eram pregătită”, spuea Annie Glenn, soţia pilotului.
„Eu şi David am crescut cu un tată care avea o meserie în care moartea era mereu prezentă. Trecusem prin asta şi am spus că nu vreau să o repet”, povestea şi Lyn Freedman, fiica lui John Glenn.
„Mă gândeam şi revedeam permanent imagini cu Challenger decolând şi explodând, am revăzut în gând de sute de ori imaginile, nici eu nu mai ştiu de câte ori. Asta a fost reacţia mea, am revăzut instantaneu scenele”, a spus şi David, fiul pilotului.
După o decolare fără probleme, au început să apară şi glumele legate de vîrsta sa. Chiar administratorul NASA, Dan Goldin, i-a transmis că performanţa sa i-a creat neplăceri în familie
„Mi-ai făcut necazuri cu mama. Aseară, mama mea, de 86 de ani, m-a sunat pentru că vroia să ştie când va zbura şi ea în spaţiu. Şi dacă crezi că tu eşti încăpăţânat, nu ştiu cum să-i spun ei nu”, a glumit administratorul NASA.
Şi nu a fost un simplu pasager al misiunii, pe lângă testele medicale zilnice era responsabil cu partea foto şi video a misiunii. Dacă te întrebi ce l-a îndemnat pe John Glenn să zboare din nou în spaţiu la o vîrstă la care alţii îşi îngrijesc nepoţii, îţi spune chiar el.
„Am avut norocul să fac în viaţă nu doar lucruri noi, dar să fac lucruri în folosul altora. Şi acum, în acest punct, întoarcerea în spaţiu, e iarăşi în folosul altora. Sunt foarte mulţumit”, a concluzionat John Glenn.