Au trecut mai bine de două luni de la începutul protestelor din Mali. Zeci de mii de oameni au demonstrat aproape zilnic împotriva corupţiei şi a gestionării defectuoase a economiei, cerând demisia preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita. Şi armata este nemulţumită de incapacitatea comandanţilor de a împiedica rebelii jihadişti şi tuaregi de a controla nordul ţării.
Totul a culminat cu o acţiune a soldaţilor africani, care au tras focuri de armă în faţa casei preşedintelui, după care l-au reţinut pe acesta şi pe primul ministru.
Preşedintele Keita a apărut la televiziunea publică din Mali şi a anunţat demisia sa şi dizolvarea Adunării Naţionale şi a guvernului.
IBRAHIM BOUBACAR KEITA, preşedintele Mali – ” Mă voi conforma, pentru că nu-mi doresc vărsare de sânge ca să rămân la putere. Din această cauză, mulţumind poporului din Mali pentru că mi-a fost alături în ultimii ani, pentru căldura şi afecţiunea lor, am decis să-mi dau demisia, începând cu acest moment, cu toate consecinţele: dizolvarea Adunării Naţionale şi a guvernului”.
România are 120 de militari şi 4 elicoptere în forţa de menţinerea a păcii din Mali.