Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte

  • Joe Biden a anunţat că se va „retrage” şi nu va candida pentru realegere.afirmând că „este în interesul partidului meu şi al ţării”.
  • Preşedintele american şi-a încheiat campania de realegere duminică, după ce colegii democraţi şi-au pierdut încrederea în acuitatea sa mentală şi în capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump, lăsând cursa prezidenţială într-un teritoriu necunoscut.
  • Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale.
  • Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, i-a cerut lui Joe Biden să demisioneze din funcţia de preşedinte al SUA.
Urmărește
6734 afișări
Imaginea articolului Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte

Sursa foto: Mediafax Foto

Anunţul are loc cu patru luni înainte ca americanii să se prezinte la urne, dând peste cap cursa pentru Casa Albă, scrie BBC.

Anunţul vine în contextul în care în ultimele săptămâni s-a confruntat cu presiuni intense din partea colegilor democraţi, după o prestaţie ezitantă la dezbaterea împotriva republicanului Donald Trump, la sfârşitul lunii iunie.

Într-o scrisoare postată pe reţelele sale de socializare, el a declarat că a fost cea mai mare onoare din viaţa lui să servească în calitate de preşedinte. De asemenea, el nu a susţinut-o imediat pe vicepreşedintele Kamala Harris ca succesor al său.

„Şi, deşi intenţia mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii sarcinilor de preşedinte pentru restul mandatului meu”.

Joe Biden a declarat că se va adresa poporului american în cursul săptămânii viitoare „cu mai multe detalii despre decizia mea”.

Potrivit The Telegraph, decizia lui Biden de a renunţa la candidatura sa pentru realegere va deschide calea unei noi generaţii de democraţi, inclusiv vicepreşedintelui Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, care va intra în luptă.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un preşedinte american se retrage din cursa prezidenţială pentru un nou mandat, amintind de decizia preşedintelui Lyndon Johnson de a nu încerca să obţină un al doilea mandat complet în 1968.

Prima reacţie a lui Donald Trump

Într-o convorbire telefonică cu postul CNN, la câteva minute după ce preşedintele Joe Biden şi-a anunţat retragerea din cursa pentru Casa Albă, fostul preşedinte Donald Trump l-a descris pe Biden mergând „în jos ca cel mai rău preşedinte de departe din istoria ţării noastre”. 

Deşi nu este clar cine va fi candidatul democrat, Trump a spus că el crede că vicepreşedintele Kamala Harris va fi mai uşor de învins decât ar fi fost Biden. 

Joe Biden o susţine pe Kamala Harris pentru a candida din partea Democraţilor

Preşedintele Joe Biden a declarat că nu va candida la realegere şi a susţinut-o pe vicepreşedintele Kamala Harris, scrie CNN

„Astăzi vreau să-mi ofer sprijinul deplin şi aprobarea pentru Kamala pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an. Democraţi - este timpul să ne unim şi să-l învingem pe Trump. Haideţi să facem asta”, a spus Biden într-o postare pe X. 

El a spus că alegerea lui Harris ca partener de cursă în 2020 a fost „cea mai bună decizie pe care am luat-o”.

Republicanii îi cer lui Biden să demisioneze

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, i-a cerut preşedintelui Joe Biden să demisioneze din funcţie, la scurt timp după ce preşedintele a anunţat că nu va mai candida.

„Dacă Joe Biden nu este apt să candideze la preşedinţie, nu este apt să servească ca preşedinte. El trebuie să demisioneze din funcţie imediat. Data de 5 noiembrie nu poate sosi suficient de repede”, a declarat Johnson, un republican proeminent, într-o declaraţie postată pe X, conform CNN.

Apelul lui Mike Johnson este completat de cel al republicanilor, care spun că retragerea lui Biden nu e de ajuns şi îi solicită acestuia să demisioneze acum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici