Joe Biden, la summitul NATO de la Washington: Putin „nu doreşte nimic mai puţin decât supunerea totală a Ucrainei"/ Biden anunţă că SUA, Germania, Olanda, România şi Italia vor furniza Ucrainei "zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană"

  • Preşedintele american Joe Biden a ţinut un discurs la Washington, cu ocazia aniversării celor 75 de ani de existenţă a NATO.
  • Momentul este unul important pentru Biden, în contextul presiunilor tot mai mari din exterior ca acesta să se retragă din cursa prezidenţială pentru Casa Albă.
  • Biden afirmă că „Ucraina îl va opri pe Putin”.
  • Jens Stoltenberg este premiat de Biden cu Medalia SUA pentru Libertate.
  • Joe Biden anunţă un nou ajutor pentru Ucraina, pe lângă livrarea sistemului Patriot din partea României.
Urmărește
4158 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, la summitul NATO de la Washington: Putin „nu doreşte nimic mai puţin decât supunerea totală a Ucrainei"/ Biden anunţă că SUA, Germania, Olanda, România şi Italia vor furniza Ucrainei "zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană"

UPDATE Biden anunţă un nou ajutor cu sisteme aeriene pentru Ucraina. România va livra şi ea un sistem Patriot

SUA vor furniza Ucrainei o baterie suplimentară Patriot, scrie Vocea Americii, făcând referire la afirmaţiile lui Biden.

▪️Două baterii Patriot, aşa cum au fost promise, vor ajunge din Germania şi România.

▪️Altul va fi colectat în comun de Ţările de Jos şi alţi parteneri.

▪️Italia va transfera sistemul SAMP-T.

▪️De asemenea, în lunile următoare, SUA şi partenerii intenţionează să ofere Ucrainei „zeci de sisteme de apărare aeriană”, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS-T şi Gepard.

UPDATE Jens Stoltenberg este premiat de Biden cu Medalia SUA pentru Libertate

Citându-l pe fostul preşedinte Ronald Reagan, Biden spune: "Dacă sunteţi ameninţaţi, noi suntem ameninţaţi. Dacă voi nu sunteţi în pace, noi nu putem fi în pace".

El îl cheamă apoi pe secretarul general Stoltenberg, care a alergat până la scenă pentru a strânge mâna lui Biden.

"Atât de mult din progresul pe care l-am făcut în alianţă este datorită secretarului. Este un om integru şi riguros din punct de vedere intelectual", spune el, adăugând că Stoltenberg "lucrează în tot spectrul politic" în sprijinul NATO.

El adaugă că îi va acorda lui Stoltenberg Medalia Prezidenţială a Libertăţii - cea mai înaltă distincţie civilă pe care preşedintele o poate acorda.

UPDATE Sprijinul pentru Ucraina, „în prima linie”

Biden a spus că sprijinul pentru Ucraina va merge "în prima linie" numind sisteme de apărărare aerienă ce Kievul le va primi de la SUA, Germania, Olanda, România şi Italia.

Biden a spus că SUA vor contribui la furnizarea unei "donaţii istorice de echipamente de apărare aeriană", cu "zeci" de sisteme tactice de apărare aeriană suplimentare.

UPDATE Biden: Ucraina îl va opri pe Putin

În discursul său, Joe Biden a menţionat sprijinul de care Ucraina are nevoie, dar şi ajutorul primit de Kiev din partea ţărilor vecine în privinţa refugiaţilor, printre care şi Slovacia şi România. 

„Înainte de acest război, Putin a crezut că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa (...) Războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o ţară liberă şi independentă. Rusia nu va învinge”, a declarat el în timpul discursului.

"Ucraina îl poate şi îl va opri pe Putin", a declarat Biden.

„Amintiţi-vă că rolul NATO este fundamental democratic", spune el, adăugând: "Întotdeauna va fi".

UPDATE Joe Biden îşi începe discursul

Biden şi-a început, cu un ton ferm, discursul, vorbind despre modul în care NATO a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial în încercarea de a "răspunde imediat ameninţărilor" şi de a "preveni războaiele viitoare şi de a proteja democraţia".

Biden a spus că preşedintele rus Vladimir Putin "nu doreşte nimic mai puţin decât supunerea totală a Ucrainei".

Biden a adăugat că "Putin nu se va opri la Ucraina", dar că sprijinul deplin al NATO poate ajuta Ucraina să oprească agresiunea lui Putin.

Preşedintele american reia afirmaţiile secretarului NATO, Jens Stoltenberg, despre faptul că Alianţa este ,,mai puternică cu cei 32 de membri ai săi”

Biden punctează că 23 de membri NATO au atins pragul de 2% din PIB alocat apărării, un număr în creştere faţă de acum 4 ani.

UPDATE Jens Stoltenberg urcă pe scenă pentru a ţine un discurs

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg este invitat pe scenă pentru a ţine un discurs despre momentul înfiinţării Alianţei acum 75 de ani şi rolul pe care NATO îl joacă în prezent.

El a spus că acum 75 de ani, în aceeaşi sală în care are loc evenimentul, liderii au format grupul „cu un scop clar de a păstra pacea şi de a proteja libertatea", potrivit BBC.

Şeful NATO transmite şi un mesaj de unitate, într-un context în care contextul geopolitic este unul tensionat, pe fondul invaziei ruseşti din Ucraina: „Toţi pentru unul, unul pentru toţi”.

În cadrul discursului său, Stoltenberg numeşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei „cea mai mare criză de securitate din ultimele generaţii".

"Cel mai mare cost" şi cel mai mare risc ar fi "dacă Rusia câştigă în Ucraina", a spus el. "Nu putem lăsa să se întâmple asta".

UPDATE Evenimentul începe cu o serie de înregistrări video de-a lungul existenţei Alianţei

Evenimentul a început la Washington cu imagini din timpul diverselor conflicte din ultimii 75 de ani şi rolul reprezentat de NATO în tot acest timp.

Este redată inclusiv o declaraţie video de la înfiinţarea oficială a Alianţei din 1949.

UPDATE NATO aniversează oficial 75 de ani de existenţă

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi alţi lideri NATO au urcat pe scena din Washington DC, unde va deschide summitul NATO cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, notează BBC.

În scurt timp este aşteptat discursul lui Joe Biden.

UPDATE Discursul lui Joe Biden este aşteptat în scurt timp 

Până când preşedintele Joe Biden va urca pe scenă pentru a ţine discursul aniversar, liderii europeni sunt prezenţi în sală.

Printre ei au fost observaţi cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul danez, premierul italian Giorgia Meloni şi prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Summitul NATO de la Washington, care se va desfăşura în perioada 9-11 iulie la Washington, constituie un moment crucial pentru ca Joe Biden să demonstreze liderilor aliaţi ai SUA că el încă este în putere să ducă la bun sfârşit un nou mandat la Casa Albă.

Cu ocazia celor 75 de ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice, preşedintele Joe Biden va ţine un discurs la Washington, la ora 17:00 (ora 00:00 ora României), moment care va fi privit cu mare atenţie de către partenerii Statelor Unite.

Pe fondul unei prestaţii slabe la dezbaterea împotriva lui Donald Trump în luna iunie, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunţat că nu se va retrage din cursa prezidenţială. Mai multe voci, inclusiv publicaţii americane, i-au cerut să renunţe la confruntare pentru ca un alt candidat democrat să poată face faţă lui Donald Trump, pentru a nu reveni la Casa Albă.

În zilele summitului NATO de la Washington vor fi luate decizii care privesc securitatea euro-atlantică, sprijinul pentru Ucraina, dar şi sporirea producţiei în industria de armament.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici