"John Jihadistul" se simţea hărţuit de MI5 şi avea gânduri sinucigaşe

Mohammed Emwazi, un britanic născut în Kuwait identificat drept "John Jihadistul", ştia că serviciile de securitate îl supraveghează şi se considera "condamnat la moarte", ceea ce îl făcea să se gândească la sinucidere, potrivit unor e-mailuri trimise unui jurnalist al publicaţiei Mail on Sunday.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului "John Jihadistul" se simţea hărţuit de MI5 şi avea gânduri sinucigaşe

"John Jihadistul" se simţea hărţuit de MI5 şi avea gânduri sinucigaşe

E-mailurile au fost trimise înainte ca Emwazi să părăsească Marea Britanie pentru a se alătura Statului Islamic în Siria. La momentul respectiv, el pretindea că este o victimă nevinovată a persecuţiilor MI5 (serviciile de informaţii interne din Marea Britanie) şi că hărţuirea l-a afectat atât de puternic încât se gândeşte la sinucidere, potrivit e-mailurilor trimise editorului Robert Verkaik în decembrie 2010 şi în 2011, care oferă o perspectivă remarcabilă asupra stării sale la momentul la care era deja profund implicat în extremism.

Unele dintre ele se apropie de paranoia, cu plângeri frecvente că fiecare mişcare a sa este supravegheată de ofiţerii serviciilor de informaţii.

Cu câteva luni înainte de a-l contacta pentru prima dată pe Verkaik, Emwazi a fost oprit pe aeroportul Heathrow şi împiedicat să zboare către Kuwait, unde s-a născut. El pretinde că a fost interogat de un ofiţer agresiv care l-a împins la perete, l-a tras de barbă şi l-a strangulat. Ulterior, el s-a adresat Comisiei independente pentru plângeri împotriva poliţiei.

Într-unul dintre e-mailuri, el povesteşte cum, după ce şi-a pus în vânzare laptopul pe un site, s-a întâlnit cu o persoană care i-a spus pe nume, deşi el nu îşi folosise numele real. "Am fost şocat şi m-am oprit timp de câteva secunde în timp ce se el se îndepărta ... am ştiut că erau ei!!! Uneori mă simt ca şi cum aş fi condamnat la moarte, nu îmi este teamă că mă vor ucide ei. Ci, mai degrabă, îmi este teamă că într-o zi voi lua cât de multe pastile voi putea ca să dorm pentru totdeauna! Vreau doar să scap de aceste persoane!!!", scria el.

Emwazi era membru al unei celule latente denumite The London Boys (Băieţii din Londra), din care făceau parte şi trei agenţi care ar fi fost atrenaţi la o tabără Al-Qaida din Somalia. Toţi trei erau asociaţi apropiaţi ai lui Emwazi. Până în prezent, se credea că acesta din urmă era doar o figură periferică printre extremiştii din capitala britanică. Dar potrivit unui document obţinut de publicaţia brianică, el era implicat îndeaproape în activităţile celulei, inclusiv în "furnizarea de fonduri şi echipamente pentru Somalia ... pentru activităţi legate de terorism".

Tatăl tânărului a fost ofiţer de poliţie în Kuwait înainte ca familia să se mute în Marea Britanie, potrivit unui fost prieten. Jasem Emwazi s-a mutat la Londra în 1994 împreună cu soţia şi copiii, între care fiul cel mare Mohammed, care avea şase ani.

Un oficial militar kuwaitian a sugerat că, la fel ca mulţi dintre membrii grupului etnic Bedoon care îşi are originile în sudul Irakului, Emwazi a avut dificultăţi în a-şi recupera postul în poliţie după invadarea Kuwaitului de către Irak şi războiul din Golf din 1991. "În zilele de după plecarea oamenilor lui Saddam, oricine avea o legătură cu Irakul îşi vedea pusă la îndoială loialitatea şi mulţi au fost concediaţi. Poate acesta a fost motivul pentru care familia a părăsit Kuwaitul", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici