Kerry a subliniat că „SIIL nu ameninţă doar Irakul, ci şi întreaga regiune”, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului de Stat american.
Toţi participanţii la această reuniune şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de lipsa unei cooperări strânse între forţele politice şi comunităţile din Guvernul premierului Nuri al-Maliki.
Arabia Saudită a îndemnat, în special, la formarea unui Guvern de uniune naţională în Irak.
Ministrul saudit de Externe, Saud bin Faisal, a insistat asupra cooperării între statele din regiune, pentru a soluţiona criza din Irak.
În contextul unor presiuni, Maliki a afirmat pentru prima dată, joi, că această criză necesită şi o soluţie politică.
„Trebuie să urmăm două soluţii paralele (…) prima este intervenţia în teren şi operaţiunile militare (…) iar cea de-a doua este continuarea procesului politic, formarea Parlamentului şi alegerea preşedintelui Legislativului, a unui preşedinte şi formarea unui Guvern”, a declarat premierul Nuri al-Maliki, la întrevederea cu ministrul britanic de Externe William Hague, aflat în vizită în Bagdad, potrivit unui comunicat.
Insurgenţii sunniţi au lansat la 9 iunie o ofensivă fulgerătoare în Irak şi au preluat controlul asupra unor părţi importante din teritorii aflate în cele cinci provincii de la nord şi vest de Bagdad, iar confruntările s-au soldat cu peste 1.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.