John Kerry denunţă ineficienţa planurilor de soluţionare a conflictului din Siria

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a exprimat nemulţumire privind incapacitatea Administraţiei Barack Obama de a găsi o soluţie la conflictul din Siria, criticând, în contextul întreruperii discuţiilor cu Moscova, ajutorul oferit de Rusia şi Iran regimului Bashar al-Assad, conform NYT.

Urmărește
899 afișări
Imaginea articolului John Kerry denunţă ineficienţa planurilor de soluţionare a conflictului din Siria

John Kerry denunţă ineficienţa planurilor de soluţionare a conflictului din Siria (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

În cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile siriene, John Kerry a criticat faptul că eforturile sale diplomatice nu au fost dublate de o ameninţare credibilă privind utilizarea forţei militare împotriva regimului Bashar al-Assad, conform unei înregistrări audio obţinute de cotidianul The New York Times.

"Cred că doar trei sau patru membri ai Administraţiei SUA au pledat pentru utilizarea forţei, astfel că am pierdut argumentaţia. Lucrurile au evoluat într-un proces diferit. Congresul a refuzat chiar şi să organizeze un vot pe aceasta temă", a explicat John Kerry.

Cu ocazia întâlnirii, John Kerry a subliniat că Statele Unite nu au nicio justificare juridică să atace Administraţia Bashar al-Assad, argumentând că Rusia a fost invitată să ofere asistenţă militară.

"Problema este că ruşilor nu le pasă de reglementările internaţionale, iar nouă ne pasă. Iar noi nu avem bază legală (...) Până nu vom avea o rezoluţie a Naţiunilor Unite, până nu am fi atacaţi..., sau să fim invitaţi acolo; Rusia a primit invitaţie de a interveni din partea regimului legitim, din partea regimului".

Statele Unite au suspendat luni schimburile de informaţii militare cu Rusia pe tema conflictului din Siria, pe fondul nemulţumirilor Washingtonului privind continuarea raidurilor aeriene ruse în oraşul Alep.

John Kerry a exprimat frustrare că Rusia a reuşit să îşi impună poziţiile în Siria: "Mulţi dintre noi am vrea să existe un mecanism de aplicare a regulilor, dar nu avem niciunul acum, astfel că încercăm să continuăm eforturile diplomatice; înţeleg că este frustrant, nimeni nu este mai frustrat decât noi".

Întrebat ce atrocităţi ar trebui să mai fie comise în Siria pentru a exista o reacţie internaţională dură, Kerry a precizat: "Atitudinea de indiferenţă a lui Bashar al-Assad faţă de orice" ar putea conduce Statele Unite să ia în considerare noi opţiuni. "Există un nou tip de discuţii de când bombardamentele asupra oraşului Alep s-au intensificat".

Kerry a avertizat că intensificarea eforturilor americane de înarmare a insurgenţilor ar putea atrage reacţii. "Problema este că toată lumea suplimentează forţele. Rusia trimite mai mult, Iranul suplimentează; Hezbollah suplimentează prezenţa, la fel şi Frontul al-Nusra; Arabia Saudită şi Turcia intervin cu fonduri, iar sirienii sunt distruşi. Iar asta este o problemă", a atras atenţia Kerry.

Statele Unite ar putea renunţa la căutarea unei soluţii diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, Administraţia Barack Obama anunţând că analizează alte opţiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei. Oficiali americani au declarat că Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep. Oficialii citaţi au argumentat că eşecul eforturilor diplomatice în Siria nu lasă Administraţiei Barack Obama altă soluţie în afară de căutarea unor alternative, inclusiv folosirea forţei militare. "Preşedintele SUA a cerut tuturor agenţiilor guvernamentale să prezinte opţiuni, unele familiare, altele noi; acum sunt analizate opţiunile", a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului american al Apărării, fără a oferi detalii.

Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea "forţelor teroriste", o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident. Pe fondul disensiunilor, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că încearcă să protejeze filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida şi alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administraţiei Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici