John Kerry: Un atac unilateral israelian contra Iranului ar fi o "eroare imensă"

O eventuală operaţiune militară unilaterală a Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar fi o "eroare imensă", care ar avea "consecinţe grave", atrage atenţia secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC News.

Urmărește
916 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Un atac unilateral israelian contra Iranului ar fi o "eroare imensă"

John Kerry: Un atac unilateral israelian contra Iranului ar fi o "eroare imensă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un atac militar sau cibernetic unilateral ar fi o eroare imensă, cu grave consecinţe pentru Israel şi pentru Orientul Mijlociu; în plus, nu cred că ar fi necesar", a declarat Kerry.

"Mă tem că, dacă membrii Congresului SUA vor respinge acordul marilor puteri cu Iranul, prietenii noştri din Israel vor fi mult mai izolaţi şi mai acuzaţi la nivel internaţional", a adăugat Kerry.

"În această situaţie, am pierde susţinerea Europei, Chinei şi Rusiei pentru orice eventuală acţiune militară am fi nevoiţi să declanşăm pe viitor împotriva Iranului dacă nu ar respecta acordul, pentru că s-ar respinge un program legitim de verificare a activităţilor nucleare iraniene", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Congresul Statelor Unite va trebui să aprobe sau să respingă, până pe 17 septembrie, acordul marilor puteri cu Iranul.

Israelul a catalogat acordul cu Iranul drept o "eroare istorică", avertizând că programul nuclear iranian reprezintă o ameninţare pentru Orientul Mijlociu şi pentru întreaga lume. Pe fondul nemulţumirilor exprimate de Israel şi de Arabia Saudită, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a avertizat că, în pofida acordului nuclear, Statele Unite menţin opţiunea militară pentru a împiedica Iranul să dezvolte bomba atomică.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici