John McCain, favorabil recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, John McCain, a declarat marţi la Amman că susţine ideea ca Ierusalimul să fie recunoscut drept capitala Israelului.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului John McCain, favorabil recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului

John McCain, favorabil recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului

"Susţin ideea ca Ierusalimul să fie capitala Israelului", a declarat McCain în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, aflat în vizită în cadrul unui turneu regional.

Ierusalimul de Est, sub ocupaţie israeliană din iunie 1967, a fost anexat ulterior statului evreu, care consideră acest oraş drept capitala sa, fără recunoaştere internaţională. Statele Unite, dar şi celelalte guverne străine, îşi menţin ambasadele la Tel Aviv.

Palestinenii, la rândul lor, speră ca Ierusalimul să devină capitala viitorului stat.

La Ramallah, în Cisiordania, principalul negociator palestinian, Saeb Erakat, a răspuns declaraţiilor lui McCain, subliniind că propunerile sale "nu reprezintă poziţia administraţiei americane, care consideră teritoriile palestiniene ocupate de Israel încă din 1967, adică Ierusalimul de Est, drept teritorii ocupate".

"Acestea contrazic în egală măsură şi viziunea preşedintelui (George W.) Bush privind existenţa a două state" israelian şi palestinian, a adăugat el în declaraţie.

McCain a ţinut să sublinieze că susţine procesul de pace în Orientul Mijlociu: "Mi-am luat angajamentul să continuăm procesul de pace şi să-i acordăm prioritate", a declarat candidatul republican, la Amman.

"Ştiu că poporul israelian şi poporul palestinian vor o rezolvare paşnică, cele două părţi au suferit enorm", a spus el.

"Cred că ar fi fost puţin mai simplu dacă Gaza nu ar fi fost condusă de o entitate care cere distrugerea statului Israel", a adăugat acesta, făcând aluzie la gruparea Hamas, care deţine controlul asupra regiunii din iunie 2007.

"Recunoaşterea dreptului la existenţă a celor două părţi este fundamentală pentru a putea avansa procesul de pace", a continuat el.

John McCain şi-a exprimat în acelaşi timp neliniştea faţă de "influenţa Iranului în Irak şi de susţinerea sa de către (militanţii) Hezbollah" libanezi.

"Dacă ne retragem din Irak, influenţa iraniană va spori într-un mod spectaculos", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici