Gigantul din domeniul sănătăţii a declarat că încă mai crede că pretenţiile sunt „speculative”, dar speră că noua ofertă de soluţionare va ajuta la încheierea luptei juridice.
Cifra reprezintă o creştere importantă faţă de suma de 2 miliarde de dolari propusă anterior, notează BBC.
Noua ofertă se bucură de un sprijin semnificativ din partea persoanelor implicate în acest caz, a declarat compania.
Compania se confruntă cu peste 40.000 de procese din partea unor foşti clienţi care susţin că utilizarea pudrei sale pentru copii pe bază de talc a provocat cancer, inclusiv unii care susţin că produsul conţinea azbest, care cauzează cancer.
Compania a oprit vânzările în SUA ale pudrei sale pentru bebeluşi pe bază de talc în 2020, invocând „dezinformarea” care a diminuat cererea pentru acest produs, aplicat pentru a preveni erupţiile cutanate la scutec şi pentru alte utilizări cosmetice. Anul trecut, compania a anunţat că intenţionează să pună capăt vânzărilor la nivel global.
Înainte de această decizie, compania a vândut pudra pentru bebeluşi timp de aproape 130 de ani. Aceasta continuă să vândă o versiune a produsului care conţine amidon de porumb.
Compania a încercat să rezolve procesele în 2021, după ce a creat o filială responsabilă de revendicări. Dar eforturile au întâmpinat probleme după ce o hotărâre anterioară a unui tribunal a constatat că filiala nu se afla în dificultate financiară şi nu putea folosi sistemul de faliment pentru a rezolva procesele.
„Compania continuă să creadă că aceste revendicări nu au valoare ştiinţifică”, a declarat Erik Haas, vicepreşedinte mondial pentru litigii la Johnson & Johnson.
Johnson & Johnson a declarat că a câştigat majoritatea proceselor privind talcul, dar a rămas cu unele pierderi semnificative, inclusiv o decizie în care 22 de femei au primit o sentinţă de peste 2 miliarde de dolari.
Johnson & Johnson a declarat că a avut angajamente din partea a aproximativ 60.000 de reclamanţi actuali pentru a susţine noile condiţii de soluţionare.