Jon Huntsman, adept al bisericii mormone, intră în cursa pentru Casa Albă

Jon Huntsman, fostul ambasador american în China numit de Barack Obama în 2009, şi-a anunţat marţi candidatura la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, anunţând că este pregătit să oprească declinul puterii americane.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Jon Huntsman, adept al bisericii mormone, intră în cursa pentru Casa Albă

Jon Huntsman, adept al bisericii mormone, intră în cursa pentru Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom alege doar noi lideri. Trebuie să alegem dacă vom face istoria de ieri sau cea de mâine", a declarat Huntsman, într-un discurs susţinut pe malul golfului New York, în faţa Statuii Libertăţii, în acelaşi loc în care Ronald Reagan şi-a lansat campania prezidenţială.

Jon Huntsman, în vârstă de 51 de ani, a fost guvernator al statului Utah, un stat conservator din vestul Statelor Unite, din 2005 şi până în 2009. În 2008, a fost reales pentru un al doilea mandat, cu 78 la sută din voturi.

El a fost, ulterior, numit ambasador la Beijing, de către preşedintele democrat Barack Obama, post pe care l-a ocupat până în primăvara acestui an.

Huntsman nu se bucură, în rândul electoratului republican, de notorietatea altor candidaţi declaraţi sau nu, ca Mitt Romney sau fosta candidată la vicepreşedinţie Sarah Palin.

Una dintre principalele provocări pe care Huntsman va fi nevoit să le înfrunte va fi aceea de a se demarca de Barck Obama, care candidează pentru al doilea mandat, în alegerile din 2012. Adversarii săi republicani îi reproşează că a lucrat pentru administraţia preşedintelui democrat.

În plus, Huntsman şi-a exprimat susţinerea faţă de planul preşedintelui de relansare a economiei. Alte poziţii dificil de susţinut în faţa bazei conservatoare sunt faptul că Huntsman s-a pronunţat în favoarea uniunilor civile pentru cuplurile homosexuale şi că susţine crearea unei "burse a drepturilor de poluare".

Totodată, apartenenţa sa la biserica mormonă ar putea constitui un obstacol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici