Joschka Fischer îl critică dur pe George W. Bush în memoriile sale, axate pe Irak şi O. Mijlociu

Fostul şef al diplomaţiei germane Joschka Fischer îl critică dur pe George W. Bush într-o carte de memorii axată pe Irak şi Orientul Mijlociu, denunţând mania grandorii, minciunile şi ipocrizia fostului preşedinte american, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări

În cel de-al doilea volum al memoriilor sale, intitulat "I'm not convinced", publicat după un prim volum în 2007, Joschka Fischer, artizan al întoarcerii Germaniei pe scena diplomatică în anii 2000, denunţă "lipsa de măsură" a lui Bush.

El îl acuză că a minţit în legătură cu războiul din Irak, "deoarece vroia războiul", dar şi că a manevrat negocierile în problema israeliano-palestiniană şi, în final, că a plănuit să atace Iranul.

"Nu am citit memoriile lui Bush, nici pe cele ale (fostului secretar american al Apărării) Donald Rumsfeld. Pentru că m-am săturat de distorsiuni şi minciuni", a declarat Joschka Fischer, în vârstă de 62 de ani, fost vicecancelar din partea Verzilor al Guvernului social-democratului Gerhard Schroeder (1998-2005), joi, cu o zi înainte de publicarea cărţii.

"George Bush avea o viziune maniheistă despre lupta binelui împotriva răului", în parte din cauza convingerilor sale religioase, iar administraţia sa "a pierdut simţul realităţii", prin războiul său împotriva Irakului condus de Saddam Hussein, scrie Fischer, care s-a retras din viaţa politică în 2006 şi în prezent face lobby pentru proiectul de gazoduct Nabucco.

"Atacarea Irakului? Mi-am spus «Nu, administraţia americană nu poate fi atât de proastă!»". "Ce legătură are Saddam Hussein cu 11 septembrie şi Osama ben Laden? Niciuna!", scrie Fischer.

Opoziţia Germaniei faţă de războiul din Irak a constituit prima revoltă deschisă a acestei ţări împotriva aliatului american, după 1945.

George W. Bush a fost foarte nemulţumit de această opoziţie, în condiţiile în care Germania, după atentatele de la 11 septembrie 2001, şi-a proclamat "solidaritatea nelimitată" faţă de Statele Unite, anunţând astfel angajamentul german în Afganistan.

Dar nu s-a pus niciodată problema de a participa la războiul din Irak, susţine Fischer, şi, chiar dacă Bush pretinde contrariul, Schroeder nu a promis niciodată nimic în acest sens fostului preşedinte american, în ianuarie 2002.

În memoriile sale apărute în octombrie, George W. Bush îl acuză pe Schroeder de duplicitate şi că s-a vândut fostului preşedinte rus Vladimir Putin care, ca şi fostul lider francez Jacques Chirac, a refuzat să participe la războiul împotriva lui Saddam Hussein.

Opoziţia germană faţă de războiul din Irak a contribuit mult la realegerea lui Schroeder în toamna anului 2002. Dar Fischer neagă că decizia a fost luată din considerente electorale.

Relaţiile germano-americane au intrat atunci într-o perioadă inedită de răceală. Iar o comparaţie făcută în toamna anului 2002 de un ministru german între Bush şi Hitler nu a ajutat deloc la detensionarea situaţiei. Însă Berlinul a evitat ruptura cu Washingtonul şi cooperarea între serviciile secrete a continuat în timpul războiului din Irak.

În cartea sa, Fischer, care s-a implicat puternic pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian şi a fost mult timp omul politic cel mai popular din Germania, îl acuză de asemenea pe Bush de cinism faţă de Orientul Mijlociu.

În cei opt ani în care a fost preşedintele Statelor Unite, "George W. Bush, spre deosebire de tatăl său, nu a arătat niciodată cel mai mic interes faţă de o iniţiativă serioasă de pace", scrie Fischer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici