Josip Broz Tito continuă să fie admirat, la trei decenii de la moartea sa
Fostul lider iugoslav Josip Broz Tito continuă să fie popular la trei decenii de la moartea sa, lumea manifestând chiar nostalgie după el, afirmă un analist citat de site-ul postului Radio Free Europe / Radio Liberty.
Josip Broz Tito continuă să fie admirat, la trei decenii de la moartea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă mergem în Serbia, Croaţia sau Bosnia-Herţegovina, într-o anumită măsură chiar şi în Slovenia, vom vedea că există un cult pentru Tito. El continuă să fie foarte popular şi există o nostalgie pentru era Tito", explică Sabrina Ramet, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Norvegiană pentru Ştiinţă şi Tehnologie.
"În unele cazuri este vorba de o nostalgie oarbă, dar de obicei este o nostalgie mai critică, oamenii amintindu-şi că a existat şi o parte dură în vremea lui Tito; totuşi, ei acordă valoare faptului că era o perioadă de pace, una de unitate. A fost o perioadă în care Iugoslavia era un actor mai important şi mai are decât oricare dintre statele de acum. În plus, a fost o perioadă - din 1960 până la jumătatea anilor 1970, în special în timpul reformei - din 1962-1965 până în 1974 - când aşteptările erau pozitive", subliniază analistul.
"Toate aceste lucruri l-au transformat pe Tito în simbolul unor vremuri mai bune. Tito avea o personalitate carismatică. Dacă îi luăm ca exemple pe Jaruzelski şi Brejnev, niciunul dintre ei nu era carismatic. Iar Jaruzelski este cunoscut pentru introducerea legii marţiale în Polonia, de aceea este perceput mai degrabă negativ decât pozitiv", adaugă Sabrina Ramet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În opinia analistului, momentul propice în care Iugoslavia ar fi putut să se îndrepte spre democraţie ar fi putut fi în 1971.
Începând cu anul 1980, "problemele economice şi politice s-au agravat. Iar după ce a ajuns la putere Slobodan Miloşevici, în 1987, a avut propriul program. A început să centralizeze puterea la Belgrad", notează Sabrina Ramet.
Întrebată care au fost cauzele apariţiei tensiunilor care au culminat cu destrămarea Iugoslaviei, expertul a răspuns: "Principala cauză a problemei a fost sistemul politic nelegitim. Nu era un sistem politic legitim, ci un sistem de tip partid unic. (...) Şi mai era şi controlul asupra presei, nu aşa de dur ca în alte state comuniste, dar exista un sistem de control şi supraveghere a presei".
Josip Broz Tito a decedat la Ljubljana pe 4 mai 1980.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO