JP Morgan avertizează că economia SUA este pe cale să cadă în T1 2021
JPMorgan a devenit prima bancă de pe Wall Street care, conform CNN, a avertizat că PIB-ul va deveni negativ la începutul anului viitor, în timp ce americanii aşteaptă distribuirea vaccinurilor.
„Iarna aceasta va fi sumbră”, au scris economiştii JPMorgan într-o notă pentru clienţi, „şi credem că economia se va contracta din nou” în primul trimestru.
După o creştere de succes în această vară, economia îşi pierde rapid viteza. Al treilea trimestru a înregistrat o creştere record de 33,1%, dar acum JPMorgan se aşteaptă ca PIB să încetinească până la 2,8% în al patrulea trimestru şi apoi să scadă cu 1% în primele trei luni ale anului 2021.
Infecţiile Covid-19 au crescut până la niveluri record, forţând întoarcerea restricţiilor: şcolile publice din New York au fost închise din nou în această săptămână, California şi Ohio au emis carantine la nivel naţional şi chiar şi Grădina Zoologică Naţională se închide din nou. Toţi aceşti paşi vor adăuga presiune asupra economiei SUA.
Guvernul federal nu poate ajunge la un acord privind tratamentul economiei. Republicanii şi democraţii nu au reuşit în mod repetat să ajungă la un acord privind un nou sprijin fiscal, generând un scenariu în care 12 milioane de americani şi-ar putea pierde beneficiile până la sfârşitul anului.
Ian Shepherdson, economist-şef la Pantheon Macroeconomics, a criticat Congresul pentru o „îngrozitoare abandonare a îndatoririlor sale”.
Departamentul Trezoreriei a pus paie pe foc după ce a eliminat 455 miliarde de dolari din fondurile pe care Rezerva Federală le folosea pentru programele de împrumut de urgenţă. Fed a emis o declaraţie care se opunea acestei măsuri, marcând o dispută publică rară între banca centrală şi Departamentul Trezoreriei – în mijlocul unei crize.
Chiar şi Camera de Comerţ a SUA, o organizaţie în mod normal prietenoasă cu republicanii, a declarat că decizia lui Mnuchin „închide uşa opţiunilor de lichiditate pentru companii într-un moment în care acestea au cea mai mare nevoie de acestea”, adăugând că „leagă inutil mâinile viitoarei administraţii.”
JPMorgan se aşteaptă ca economia să crească „rapid” în al doilea şi al treilea trimestru, cu o creştere anualizată de 4,5% şi respectiv 6,5%.
Vânzările cu amănuntul abia au crescut în octombrie, iar pentru prima dată din aprilie cheltuielile în baruri şi restaurante au scăzut. După cum arată CNN Business, rezervările la restaurantele de pe OpenTable au atins punctul culminant la mijlocul lunii octombrie şi au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut.
Target, unul dintre cei mai mari comercianţi cu amănuntul din ţară, a avut o explozie în al treilea trimestru, dar a avertizat că pandemia şi economia prezintă riscuri reale în viitor.