Julian Assange, hotărât să aştepte răspunsul Ecuadorului în ambasada acestuia de la Londra

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a rupt tăcerea, vineri, explicând că s-a refugiat în ambasada Ecuadorului pentru a "atrage atenţia" asupra presupusului complot al Statelor Unite a cărui victimă se consideră şi pentru că ţara sa natală, Australia, l-a abandonat.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Julian Assange, hotărât să aştepte răspunsul Ecuadorului în ambasada acestuia de la Londra

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper că ceea ce fac în prezent va atrage pur şi simplu atenţia asupra problemelor subiacente", a declarat Assange prin telefon pentru postul de radio australian ABC, din ambasada în care s-a refugiat marţi după-amiază.

El speră astfel să scape de o extrădare către Suedia, care vrea să îl judece într-un caz de presupus viol şi agresiune sexuală.

După izbucnirea acestui scandal, el nu încetează să repete că este victima unui complot al Statelor Unite, din cauza divulgării de către WikiLeaks, în 2010, a mii de documente diplomatice confidenţiale americane.

El este îngrijorat că Suedia îl va extrăda în Statele Unite, unde ar putea, potrivit lui, să fie condamnat la moarte pentru spionaj. Până în prezent, Washingtonul nu a demarat cercetări împotriva lui.

Julian Assange susţine că a ales ambasada Ecuadorului şi nu a propriei ţări deoarece apreciază că Australia nu a făcut nimic pentru a-l proteja, ceea ce Canberra dezminte. "De fapt, m-am confruntat cu o adevărată declaraţie de abandon", a considerat el.

Potrivit anturajului său, Julian Assange este hotărât să rămână în ambasadă până când Quito va răspunde cererii sale de azil politic.

"Va rămâne până când acest caz va fi rezolvat. Acest lucru poate dura ore, zile, nu se ştie exact", le-a explicat purtătorul de cuvânt al WikiLeaks Kristinn Hrafnsson jurnaliştilor reuniţi în faţa ambasadei.

Dar australianul, care a încercat să scape de o extrădare către Suedia într-un caz de presupusă agresiune sexuală, are "moralul bun", a declarat el după ce s-au întâlnit.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, autorităţile ecuadoriene "aşteaptă ca Marea Britanie, Statele Unite şi Suedia să le furnizeze informaţii".

Adjunctul ministrului ecuadorian de Externe, Marco Albuja, a anunţat că o decizie va fi luată în 24 de ore - respectiv în cursul zilei de joi - cu privire la cererea fondatorului WikiLeaks.

Dar preşedintele Rafael Correa a părut mai evaziv.

"Trebuie să vedem dacă Julian Assange se confruntă cu un pericol mortal (...) Trebuie să analizăm dacă a avut dreptul la un proces echitabil", a declarat preşedintele de stânga pentru AFP.

"El şi-a expus motivele, noi le vom verifica" cu "o seriozitate absolută", a adăugat el. Decizia va fi luată "în mod suveran de Guvernul ecuadorian dar acest lucru nu exclude să ne acordăm timpul necesar pentru a analiza cererea" de azil.

Poliţia a rămas joi foarte discretă în apropierea clădirii unde se află Assange încă de marţi după-amiaza. Doar câţiva poliţişti erau vizibili în vecinătate.

Atât timp cât se află în incinta ambasadei, fondatorul WikiLeaks este în teritoriu diplomatic şi, prin urmare, în afara zonei de acţiune a forţelor de ordine. Dar el ar putea fi arestat la ieşire, Scotland Yard indicând că a încălcat normele eliberării sale condiţionate. Acest regim îi impune o interdicţie de deplasare între orele 22.00 şi 08.00.

"Presupun că dacă nu îi va fi acordat azil, va părăsi ambasada şi va fi arestat", a declarat Kristinn Hrafnsson.

Aflat în arest la domiciliu după reţinerea sa la Londra la sfârşitul lui 2010, Julian Assange a epuizat în 18 luni toate căile de recurs din Marea Britanie. El a negat permanent acuzaţiile împotriva lui, afirmând că relaţiile sexuale cu cele două femei care îl acuză au fost consimţite.

Ecuadorul i-a propus să îl primească încă din noiembrie 2010.

Cererea de azil a lui Julian Assange îi oferă preşedintelui Rafael Correa, criticat de organizaţiile neguvernamentale pentru încălcarea libertăţii presei în ţara sa, ocazia de a-şi îmbunătăţi imaginea.

Pentru Assange, perspectiva extrădării pare inevitabilă de la respingerea, la 14 iunie, de către Curtea Supremă britanică a ultimei sale cereri de reexaminare a dosarului.

Cea mai înaltă instanţă a ţării a declarat atunci că procedura de extrădare trebuie să fie aplicabilă începând cu 28 iunie. Assange are totuşi posibilitatea de a introduce recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici