Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, a declarat miercuri că este implicat într-o cooperare cu Edward Snowden şi că acţionează pentru a-şi "spăla" numele, fără să spere la o "eliberare" rapidă.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o videoconferinţă de presă susţinută miercuri, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când s-a refugiat în ambasadă, australianul, în vârstă de 42 de ani, a dat asigurări că WikiLeaks este activ în continuare, chiar dacă despre site-ul - care a făcut Statele Unite să tremure difuzând aproximativ 700.000 de documente secrete - se vorbeşte mai puţin decât se vorba deunăzi.

El a subliniat că începând din 2013 rolul WikiLeaks s-a "extins la protecţia lui Edward Snowden", sub forma unei asistenţe juridice. Fostul consultant, acuzat de Statele Unite de spionaj după dezvăluirile despre amploarea spionajului practicat de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), se află în prezent în Rusia.

"Făcând acest lucru, cred că noi am demonstrat excelenţa activităţii noastre", a apreciat Assange, refuzând să spună dacă se află în contact direct cu americanul. El a anunţat totodată "proiecte de cercetare în curs", dar fără să ofere alte precizări.

Închis în apartamentul care serveşte ca sediu Ambasadei Ecuadorului, în cartierul Knightsbridge, la doi paşi de magazinul Harrods şi atent păzit de poliţia britanică, Julian Assange a recunoscut că situaţia sa creează "câteva dificultăţi".

"Dar, pe de altă parte, spre deosebire de alţi reporteri care muncesc în domeniul securităţii naţionale (...), eu nu pot să fiu citat să mă prezint în faţa justiţiei, poliţia nu-mi poate bate la uşă nici ziua, nici noaptea", a adăugat el.

"Există oameni care se află într-o situaţe mai dificilă", a comentat Assange, citând cazului militarului american Chelsea Manning, condamnată la 35 de ani de închisoare de către o Curte Marţială pentru că a transmis WikiLeaks documentele clasificate pe care site-ul le-a publicat ulterior.

- "Cea mai importantă problemă cu Statele Unite"

Australianul s-a refugiat la 19 iunie 2012 în acest sediu care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite.

Avocaţii săi au anunţat că va depune o nouă cerere, marţi, către autorităţile judiciare suedeze, în speranţa anulării mandatului de arestare emis pe numele său.

"Chiar dacă am reuşi să anulăm mandatul de arestare suedez emis în urmă cu aproape patru ani, am în continuare cea mai importantă problemă cu Statele Unite, cu procedura lor în curs şi poate un mandat de extrădare", a adăugat Assange, referindu-se la ancheta efectuată de către un mare juriu în Statele Unite împotriva WikiLeaks.

El s-a adresat secretarului american al Justiţiei Eric Holder, îndemnându-l "să abandoneze imediat ancheta în domeniul securităţii naţionale împotriva WikiLeaks sau să demisioneze".

În plus, a acuzat Londra că a "anulat în mod unilateral" un Grup de lucru cu Ecuadorul al cărui obiectiv era să găsească o ieşire din impasul în care se află. Ţara sud-americană i-a acordat azil, însă Londra intenţionează să-l aresteze imediat ce iese din sediul ambasadei.

Foreign Office a dezminţit însă o asemenea anulare şi a dat asigurări că "rămâne la fel de angajată în căutarea unei soluţii diplomatice pentru această situaţie".

"Contăm în continuare pe Ecuador să ajute în a se pune capăt rezidenţei dificile şi scumpe a domnului Assange", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului britanic.

În ceea ce aduce a dialog între surzi, preşedintele ecuadorian Rafael Correa şi-a reiterat susţinerea faţă de Julian Assange, pe care l-a asigurat că poate "rşmâne în ambasadă atât timp cât este necesar".

"Soluţia se află în mâna Europei, mai precis a Marii Britanii şi Suediei", a adăugat el, acuzând aceste ţări că "se joacă cu drepturile unei fiinţe umane care a petrecut doi ani închisă în nişte cămăruţe".

Pe un ton mai degajat, Assange a spus că se uită la meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal, în pofida unor probleme cu recepţionarea. Echipa sa favorită este, desigur, echipa Ecuadorului şi nu a ţării sale natale, Australia, a cărei lipsă de susţinere faţă de cazul său o denunţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici