Julian Assange ţine primul discurs public important de la eliberarea din închisoare. El spune că libertatea presei a fost „subminată, atacată, slăbită”

Julian Assange s-a prezentat marţi în faţa unei comisii a Parlamentului European, unde a vorbit despre detenţia şi condamnarea sa şi despre efectele acestora asupra drepturilor omului, potrivit The Guardian.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Julian Assange ţine primul discurs public important de la eliberarea din închisoare. El spune că libertatea presei a fost „subminată, atacată, slăbită”

Assange a început prin a reflecta asupra „trecerii suprarealiste” de la închisoare la ţinerea unui discurs în faţa comisiei: „Trecerea de la anii de detenţie într-o închisoare de maximă securitate la prezenţa în faţa reprezentanţilor a 46 de naţiuni şi 700 de milioane de oameni este o schimbare profundă şi suprarealistă”. El a vorbit despre experienţa sa „într-o celulă mică”, despre care a spus că este „greu de descris”.

„Îţi înlătură sentimentul de sine, lăsând doar esenţa brută a existenţei. Încă nu sunt pe deplin pregătit să vorbesc despre ceea ce am îndurat, lupta neîncetată pentru a rămâne în viaţă, atât fizic, cât şi mental”, a adăugat fondatorul WikiLeaks.

El a continuat prin a mulţumi Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului şi numeroaselor persoane care au pledat în favoarea sa, dar adaugă că aceste eforturi „nu ar fi trebuit să fie necesare”. „Niciuna dintre declaraţiile, rezoluţiile, rapoartele, filmele, articolele, evenimentele, strângerile de fonduri, protestele şi scrisorile din ultimii 14 ani nu ar fi trebuit să fie necesare, dar toate au fost necesare, pentru că, fără ele, nu aş fi văzut niciodată lumina zilei”, a spus Assange.

Assange a declarat că a fost încarcerat pentru că „a pledat vinovat pentru jurnalism”: „Am pledat vinovat pentru că am obţinut informaţii de la o sursă şi pentru că am informat publicul despre acele informaţii”. El spune că libertatea presei a fost „subminată, atacată, slăbită” de la prima sa încarcerare şi a reflectat asupra schimbărilor din perioada în care a fost încarcerat, afirmând că starea libertăţii presei şi a jurnalismului s-a înrăutăţit.

„Văd mai multă impunitate, mai multă secretomanie, mai multe represalii pentru a spune adevărul şi mai multă autocenzură”, a declarat Assange, care a continuat prin a vorbi despre ceea ce l-a inspirat să înfiinţeze WikiLeaks şi despre interpretarea sa a ceea ce au reuşit să facă. Potrivit lui, totul „a pornit de la un vis simplu, acela de a educa oamenii cu privire la modul în care funcţionează lumea, astfel încât, prin înţelegere, să putem aduce ceva mai bun, având o hartă a locului în care ne aflăm ne permite să înţelegem încotro am putea merge”.

El a discutat şi despre începuturile presupusei anchete a guvernului american asupra sa şi a WikiLeaks, iar ulterior, a adresat schimbarea guvernului SUA, de la administraţia Obama la cea Trump.

Întrebat dacă se consideră un prizonier politic, Assange a răspuns: „Da, am fost un prizonier politic. Baza politică a actelor punitive ale guvernului SUA împotriva mea a fost legată de publicarea adevărului despre ceea ce a făcut guvernul SUA”. El continuă spunând că, în cazul său, guvernul SUA a adoptat o „poziţie juridică globală nouă, periculoasă”, conform căreia numai cetăţenii americani au dreptul la liberă exprimare.

Julian Assange a încheiat prin a spune că libertatea de exprimare se află la o „răscruce întunecată”.

„Aş dori să le mulţumesc tuturor oamenilor care au luptat pentru eliberarea mea şi care au înţeles că eliberarea mea a fost cuplată cu propria lor eliberare şi că atunci când unul dintre noi cade prin fisuri, destul de curând, acele fisuri se vor lărgi şi ne vor doborî pe toţi ceilalţi”, a mai spus Assange în discursul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici