Julian Assange va fi extrădat în Suedia. Justiţia britanică a confirmat decizia

Justiţia britanică a confirmat, miercuri, decizia privind extrădarea în Suedia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după 11 luni de proceduri juridice, însă hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă.

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului Julian Assange va fi extrădat în Suedia. Justiţia britanică a confirmat decizia

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi judecători de la Înalta Curte din Londra responsabili de acest dosar au respins argumentele apărării potrivit cărora cererea de extrădare a australianului în vârstă de 40 de ani este "injustă şi contrară legii".

Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, este acuzat de două suedeze că a întreţinut cu ele relaţii sexuale sub constrângere şi neprotejate, în 2010, acuzaţii pe care le dezminte.

Înalta Curte a respins argumentul potrivit căruia anumite fapte calificate drept viol în Suedia ar putea fi considerate un act sexual consimţit în Marea Britanie. "Nu prea vedem cum o persoană poate fi, în mod raţional, considerată ca exprimându-şi consimţământul dacă ea afirmă că dormea şi că, în plus, consimţământul nu a fost exprimat (pentru relaţii sexuale) fără prezervativ", a subliniat Curtea.

Lui Julian Asange i se reproşează că a întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu una dintre reclamante, care i-a cerut în mod explicit să utilizeze un prezervativ. Cealaltă reclamantă îi reproşează că a profitat de faptul că era adormită şi a întreţinut un raport sexual cu ea.

De asemenea, curtea a respins argumentul potrivit căruia extrădarea nu este "proporţională" cu "gravitatea" agresiunilor sexuale.

Astfel, Înalta Curte confirmă în apel o primă hotărâre din februarie a unui tribunal de a-l extrăda pe Assange.

Fondatorul WikiLeaks a anunţat la sosire, înainte de şedinţa de miercuri dimineaţa, că va "susţine o declaraţie de 30 de secunde la ieşirea" din şedinţă, fără să facă alte comentarii.

Julian Assange poate face apel împotriva hotărârii la Curtea Supremă, doar în anumite condiţii. Înalta Curte sau Curtea Supremă poate autoriza apelul numai dacă vizează o problemă juridică de interes general, adică dacă depăşeşte cazul juridic specific al lui Assange.

Susţinătorii acestuia au organizat un miting, miercuri dimineaţa, în faţa tribunalului.

Australianul a fost arestat în decembrie, în Marea Britanie, în baza unui mandat european de arestare. Fondatorul WikiLeaks este consemnat la domiciliu în Marea Britanie, în aşteptarea unei hotărâri, locuind la conacul unui prieten, nu departe de Londra.

Site-ul WikiLeaks a început să publice, în noiembrie 2010, zeci de mii de telegrame diplomatice americane, site-ul şi fondatorul său atrăgând critici dure din partea administraţiei de la Washington.

Într-o biografie neautorizată publicată în septembrie, Julian Assange dezminte încă o dată acuzaţiile de viol formulate în Suedia, denunţând o manipulare politică. "Aceste două femei au avut cu mine relaţii sexuale deplin consimţite", afirmă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici