Juncker consolidează autoritatea vicepreşedinţilor Comisiei Europene şi provoacă nemulţumiri

Comisia Europeană (CE) a început să mute 80 de funcţionari din cadrul direcţiilor sale generale pentru a-i pune în serviciul vicepreşedinţilor şi a le consolida astfel autoritatea, un demers care provoacă numulţumiri.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Juncker consolidează autoritatea vicepreşedinţilor Comisiei Europene şi provoacă nemulţumiri

Juncker consolidează autoritatea vicepreşedinţilor Comisiei Europene şi provoacă nemulţumiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consolidarea Secretariatului General, placa turnantă a coordonării în casă, va permite facilitarea rolului vicepreşedinţilor în noul spirit de cooperare din cadrul echipei Juncker", a declarat pentru AFP Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al preşedintelui CE.

"Există o necesitate reală de a lucra în casă potrivit noului spirit Junker", a insistat el. Însă iniţiativa provoacă o anumită nemulţumire în cadrul direcţiilor generale, a recunscut purtătorul de cuvânt.

"Să sperăm că această consolidare a Secretariatului General se va face în interesul tuturor", a comentat un funcţionar de rang înalt sub protecţia anonimatului. "Îl dezbrăcăm pe Petru pentru a-l îmbăca pe Paul", a deplâns un oficial. "Secretariatul General va deveni o direcţie generală aflată în serviciul vicepreşedinţilor şi va reduce comisarii la un rol de execuţie", a comentat altul.

Schinas a respins această interpretare. Însă rolul vicepreşedinţilor provoacă şi mai multă uimire la Bruxelles. "Sunt forme goale", a declarat pentru AFP unul dintre noii comisari. "Comisarii au putere pentru că au autoritate asupra direcţiilor generale", a spus un funcţionar de rang înalt.

Însă nu toţi vicepreşedinţii sunt lipsiţi de mijloace. Federica Mogherini, noua şefă a diplomaţiei europene, conduce un important Serviciu European pentru Acţiune Externă (SEAE). Bulgara Kristalina Georgieva, vicepreşedinta însărcinată cu Bugetul, exercită autoritate directă asupra Direcţiei sale Generale. Primvicepreşedintele Frans Timmermans are un statut aparte. Juncker a anunţat răspicat că i-a "delegat o parte a prerogativelor" sale.

Însă ceilalţi patru vicepreşedinţi - foştii premieri finlandez Jyrki Katainen (Muncă, Creştere economică şi Investiţii), leton Valdis Dombrovskis (Euro) şi eston Andrus Ansip (Piaţa Unică Numerică) şi fostul comisar slovac Maros Sefcovic (Uniunea Energetică) - sunt, în schimb, nevoiţi să colaboreze cu mai mulţi comisari, cu care riscă conflicte de autoritate.

Jean-Claude Juncker vrea să evite aceste probleme, însă a recunoscut o ierarhie în interiorul echipei sale. "Comisa mea va fi foarte politizată. Am făcut totul pentru a avea nume grele. Foştii premieri sunt vicepreşedinţi pentru că ei ştiu să coordoneze", a declarat el în Parlamentul European (PE). "Vremea când fiecare comisar muncea cu o mentalitate de clopotniţă s-a încheiat", avertiza junker.

Comisa Juncker îşi va finaliza tranziţia în iunie 2015, când va fi nominalizat un nou secretar general şi vor fi înlocuiţi mai mulţi directori generali. "Faza de tranziţie se va încheia atunci", a spus Schinas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici