- Home
- Externe
- LONDRA, (22.08.2013, 18:38)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Justiţia britanică va evalua legalitatea arestării lui David Miranda
Avocaţii lui David Miranda, partener şi colaborator al jurnalistului Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, au contestat joi, la Înalta Curte din Londra, legalitatea arestării lui Miranda şi confiscarea documentelor acestuia.
Urmărește
226 afișări
David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Poliţia l-a interogat pe brazilian, timp de nouă ore, duminică, pe aeroportul londonez Heathrow, în baza unei legi antiteroriste. Reţinerea lui Miranda de către poliţie a provocat un val de critici la adresa Londrei, acuzată de mai multe ţări că limitează libertatea presei.
Avocaţii lui Miranda i-au cerut, joi, Înaltei Curţi din Londra emiterea unui ordin care ar împiedica Guvernul şi poliţia britanică să "inspecteze, copieze sau să împartă" date confiscate în timpul reţinerii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Avocaţii au solicitat această măsură în aşteptarea unei decizii "a Curţii cu privire la legalitatea acestei confiscări", cerând judecătorilor o audiere pe această temă, în următoarele 14 zile.
"Scopul acestei proceduri este de a proteja confidenţialitatea materialului jurnalistic sensibil, care a fost confiscat" de la David Miranda, au explicat avocaţii.
Matthew Ryder, un avocat al lui David Miranda, le-a declarat judecătorilor că a fost nevoit să sesizeze justiţia, deoarece ministrul britanic de Interne Theresa May şi Scotland Yard au refuzat garanteze confidenţialitatea informaţiilor.
Avocatul care reprezintă interesele ministrului, Steven Kovats, s-a opus unei astfel de idei. "Materialul confiscat de la reclamant (David Miranda) include informaţii a căror difuzare neautorizată pune în pericol securitatea naţională a Marii Britanii".
"Pentru securitatea naţională a Marii Britanii este necesar" ca autorităţile să aibă "un acces liber la aceste date şi să le poată examina fără întârziere", a afirmat el.
În momentul arestării, brazilianul în vârstă de 28 de ani era în tranzit, venind de la Berlin, unde a petrecut o săptămână cu producătorul de filme documentare Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, împreună cu Glenn Greenwald, pentru a face dezvăluiri despre programele serviciilor secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor.
Potrivit The Guardian, poliţia britanică a confiscat, în baza unei legi antiteroriste, echipamente electronice ce aparţineau lui Miranda, printre care telefonul său mobil, stick-uri de memorie USB, DVD-uri şi console de jocuri..
Redactorul-şef al The Guardian, Alan Rusbridger, s-a declarat "extrem de îngrijorat" văzând că legislaţia antiteroristă a fost "aplicată abuziv" pentru sustragerea materialului jurnalistic.
Scotland Yard susţine că reţinerea lui Miranda a avut loc "conform legilor şi procedurii". Guvernul britanic a negat o intervenţie politică în luarea deciziei privind arestarea lui David Miranda.
Atitudinea Londrei a fost criticată de către Brazilia, Germania, Rusia şi Consiliul Europei. De asemenea, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de libertatea presei în Marea Britanie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Londra, acuzată că ameninţă libertatea presei după presiunile asupra The Guardian: "A fost depăşită linia roşie. Reţinerea lui Miranda este inacceptabilă"
Citește și: De ce l-au reţinut britanicii pe David Miranda
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie