- Home
- Externe
- MOSCOVA, (28.12.2012, 17:10)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Justiţia rusă continuă să îl ancheteze pe Magniţki, decedat în 2009 în închisoare
Justiţia rusă a păstrat joi intenţia de a-l judeca post-mortem pe juristul Serghei Magniţki, amânând şedinţa până în ianuarie, datorită refuzului avocatului familiei de a participa la procesul omului decedat în 2009 în închisoare, bãtut şi lăsat fără îngrijiri, potrivit apropiaţilor.
Urmărește
213 afișări
Sergei Magnitsky (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Procesul a fost amânat pentru 28 ianuarie, avocaţii acuzatului nefiind prezenţi la audierile de joi", a explicat pentru AFP serviciul de presă al tribunalului Tverskoy, care se ocupă de anchetă.
Decesul survenit în noiembrie 2009, după 11 luni de arest preventiv într-o închisoare din Moscova, al lui Serghei Magniţki, un avocat specialist în fiscalitate, care oferea consultanţă fondului de investiţii occidental Hermitage Capital, stă la baza unui conflict dintre Rusia şi Statele Unite. O lege americană care sancţionează oficialii ruşi implicaţi în proces, a suscitat un răspuns "asimetric" din partea parlamentarilor ruşi, care au votat pentru interdicţia adopţiei copiilor ruşi de către americani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Serghei Magniţki a fost arestat în 2008 pentru fraudă fiscală după ce a denunţat un vast complot financiar de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) orchestrat de oficiali ai poliţiei şi fiscului, în detrimentul angajatorului său, statul rus.
Serghei Magniţki a fost inculpat pentru fraudă fiscală chiar de către oficialii care l-au denunţat, potrivit Hermitage. William Browder, CEO al Hermitage Capital, este inculpat în acelaşi dosar.
"Nu am niciun motiv să particip la aceste activităţi anticonstituţionale", a declarat pentru AFP avocatul familiei lui Magniţki, Nikolai Gorokhov, care nu a participat la şedinţă.
"Curtea Constituţională rusă a explicat că reânceperea unei anchete a unei persoane defuncte nu este posibilã decât în scopul de a-i curăţa acestuia imaginea. Familia lui Magniţki nu a cerut relansarea anchetei. Acest lucru a fost făcut la cererea procurorului general adjunct Viktor Grin, care a participat la acuzare", a explicat el.
Directorul general al Hermitage Capital, William Browder şi avocaţii săi au boicotat audienţele.
"Ancheta a fost efectuată cu încălcări grosiere ale procedurii penale şi drepturilor şi libertăţilor omului", au subliniat avocaţii Hermitage Capital, într-un comunicat.
"Numeroase plângeri privind incălcările şi adresate către tribunal au fost respinse, ceea ce permite anchetei să fie considerată drept motivată politic", au estimat ei.
Avocaţii Hermitage au amintit în egală măsură că judecătorul Igor Alisov care examinează cazul în cadrul Tribunalului Tverskoi, a respins în septembrie 2011 o cerere a Nataliei Magniţkaia, mama juristului, de a înceta urmărirea împotriva fiului său decedat.
"El este cel care a fost responsabil de o nebunie: să pronunţi o sentinţă judiciară unui om mort", şi-au exprimat indignarea oficiali ai Hermitage.
Acelaşi tribunal ar trebui să anunţe vineri verdictul în procesul lui Dmitri Kratov, fostul director adjunct al închisoarii Boutyrka, la Moscova, unde avocatul Serghei Magniţki a fost încarcerat înainte să moară în detenţie, la vârsta de 37 de ani, în 2009.
Acuzat că nu i-a acordat îngrijiri medicale, el este judecat pentru neglijenţă care a provocat moartea unui om.
Oficialul penitenciarului este singura persoană inculpată în cazul morţii lui Serghei Magniţchi, iar Parchetul a cerut luni achitarea sa.
Preşedintele rus Vladimir Putin a respins săptămâna trecută acuzaţiile de tortură la care ar fi fost supus Magniţchi în închisoare.
"Nu a murit prin tortură, ci în urma unui atac de cord", a declarat Putin, în cursul unei conferinţe de presă anuale.
Cazul Magniţchi a procovat un scandal în relaţiile dintre Moscova şi Washington, autorităţile americane promulgând la 14 decembrie o lege care interzice intrarea în Statele Unite, precum şi confiscarea bunurilor oficialilor ruşi responsabili cu decesul juristului, sau alte încălcări ale drepturilor omului.
Rusia a ripostat printr-o lege adoptată miercuri de către senatorii ruşi, care prevede îndeosebi elaborarea unei liste de americani sau alţi cetăţeni străini indezirabili în Rusia, precum şi interzicerea adopţiilor copiilor ruşi de către americani.
Preşedintele Putin a declarat joi că nu vede "niciun motiv" în a nu promulga această lege, în ciuda protestelor organizaţiilor non-guvernamentale axate pe drepturile omului, precum şi un apel lansat de UNICEF, (Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Barack Obama a promulgat "lista Magniţki"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe