Kalman Mizsei: Un calendar privind reglementarea conflictului transnistrean nu poate fi menţionat

Reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că este imposibil de menţionat un calendar în ceea ce priveşte reglementarea diferendului transnistrean, într-un interviu acordat cotidianului Kommersant, citat de agenţia Interlic, în pagina electronică.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Kalman Mizsei: Un calendar privind reglementarea conflictului transnistrean nu poate fi menţionat

Kalman Mizsei: Un calendar privind reglementarea conflictului transnistrean nu poate fi menţionat (Imagine: Mediafax Foto)

"Preşedintele (Vladimir) Voronin a avut dreptate când a spus că, dacă cineva vrea să rezolve o problemă, atunci trebuie să fie optimist. Sunt total de acord cu el. Însă există anumite dificultăţi", a declarat oficialul european, referindu-se la viziunea optimistă a liderului moldovean privind o soluţionare cât mai rapidă a problemei transnistrene.

Potrivit lui Mizsei, procesul de reglementare a diferendului este obstrucţionat de anumite interese ale celor care profită de situaţia actuală. "Al doilea moment constă în interpretarea diferită a tendinţelor mondiale. Uniunea Europeană şi Rusia poartă un dialog permanent pe aceste teme. Acest dialog însă necesită timp", a precizat el.

Miszei a declarat că poziţia Rusiei în această problemă este importantă, afirmând însă că şi Uniunea Europeană este tot mai interesată de soluţionarea diferendului transnistrean. "De la 1 ianuarie 2007, Republica Moldova este un stat învecinat cu noi. Conflictul transnistrean este cel mai aproape de frontierele noastre, de aceea soluţionarea lui este extrem de importantă pentru noi. De altfel, Republica Moldova este cea mai săracă ţară, cu un PIB la nivelul statelor africane (...). Şi noi, şi Rusia, ne simţim responsabili să ajutăm ţara să soluţioneze această problemă", a adăugat Kalman Mizsei.

Referindu-se la necesitatea întăririi neutralităţii Republicii Moldova prin semnarea unei declaraţii speciale, fapt invocat de preşdintele Voronin, Mizsei a declarat că neutralitatea permanentă este prevăzută în Constituţia moldoveană. "UE respectă decizia poporului moldovean şi consideră că neutralitatea nu va împiedica procesul de aderare a Republicii Moldova la blocul european", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici