- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (24.10.2024, 07:12)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Kamala Harris, discurs în faţa votanţilor cu mai puţin de 2 săptămâni înaintea alegerilor
- Vicepreşedintele Kamala Harris susţine miercuri seară un ultim discurs în faţa alegătorilor, la mai puţin de două săptămâni de la alegeri şi cu votul anticipat deja în desfăşurare, în Chester Township, Pennsylvania.
- Evenimentul a avut la data la care CNN a propus o a doua dezbatere.
Urmărește
331 afișări
Kamala Harris, discurs în faţa votanţilor cu mai puţin de 2 săptămâni înaintea alegerilor
Declaraţiile vicepreşedintelui Kamala Harris în Chester Township, Pennsylvania au loc la data la care CNN a propus o a doua dezbatere între Harris şi fostul preşedinte Donald Trump, pe care Harris a acceptat-o, dar Trump a refuzat-o.
În ultima parte a cursei, Harris şi-a intensificat atacurile la adresa competenţei mentale de bază a lui Trump, descriindu-l tot mai des pe fostul preşedinte ca fiind incoerent şi „inapt pentru a fi preşedintele Statelor Unite”. De asemenea, ea s-a concentrat mai mult asupra rolului său în eliminarea dreptului federal la avort, numind discuţiile sale deseori gratuite pe această temă un semn de „cruzime”.
Trump, la rândul său, a continuat să o atace cu sălbăticie pe Harris şi, în ultimele săptămâni, a considerat potrivit să pună la îndoială - şi uneori să atace - votanţii evrei, negri şi latino-americani care o susţin pe democrată, scrie CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Dar, cu toată retorica, organizarea şi sutele de milioane de dolari cheltuite pe anunţuri de campanie, cursa seamănă cu o confruntare cu o monedă - în timp ce ambele campanii dau semne de frustrare cu privire la stabilitatea relativă a sondajelor naţionale şi a sondajelor din statele de luptă.
Iată cinci lucruri importante în timpul discurului lui Harris, moderat la CNN:
Discuţiile despre Trump
În ultimele săptămâni, campania lui Harris a pus tot mai mult sub semnul întrebării dacă Trump este apt din punct de vedere mental şi fizic pentru încă patru ani la Casa Albă.
„Devine din ce în ce mai instabil şi dezechilibrat, iar acest lucru necesită un răspuns”, a declarat Harris reporterilor la sfârşitul săptămânii trecute în Detroit. „Cred că poporul american merită mai mult decât cineva care chiar pare a fi instabil”.
În multe privinţe, este o inversare a strategiei pe care Trump şi republicanii aliaţi au folosit-o ani de zile pentru a-l ponegri pe preşedintele Joe Biden, înainte ca acesta, în vârstă de 81 de ani, să renunţe la cursa pentru 2024 în iulie. Harris, care tocmai a împlinit 60 de ani, a menţinut un program de campanie frenetic şi l-a ironizat pe Trump pentru că a renunţat la interviurile programate - un raport citând „epuizarea” drept cauză. De asemenea, ea a părut mai dispusă să facă referire la comportamente bizare, cum ar fi atunci când republicanul în vârstă de 78 de ani a întrerupt o întrunire municipală recentă pentru a se legăna şi a dansa timp de 39 de minute în faţa unei Kristi Noem, guvernatorul din Dakota de Sud, care ar fi trebuit să fie moderatoarea evenimentului.
În acelaşi timp, sondajele efectuate în rândul alegătorilor indecişi continuă să indice că aceştia doresc să afle mai multe despre Harris şi despre planurile sale politice. Ea a prezentat deja una dintre cele mai ambiţioase extinderi ale îngrijirii persoanelor în vârstă din istoria modernă a SUA, deşi aceasta este rareori audiată în detaliu.
Problema delicată a lui Biden
Harris a abordat cu atenţie subiectul Biden, echilibrând cu delicateţe loialitatea faţă de preşedintele sub care serveşte cu realitatea politică că democraţii l-au scos din cursă.
Campania lui Trump s-a dezlănţuit când, la începutul acestei luni, la emisiunea de pe ABC, Harris a fost întrebată ce ar fi făcut diferit faţă de Biden şi a răspuns: „Nu-mi vine nimic în minte”.
În urmă cu o săptămână, într-un interviu acordat Fox News, în care i s-a pus o întrebare similară, Harris a profitat de această ocazie şi a încercat să se distanţeze de Biden, subliniind diferenţele de vârstă (ea are 60 de ani, el 81) şi de experienţă politică (CV-ul ei a fost construit în California, el a petrecut 36 de ani în Senat). De asemenea, ea a declarat că ar avea un republican în cabinetul său.
„Preşedinţia mea nu va fi o continuare a preşedinţiei lui Joe Biden”, a declarat Harris pentru Fox News.
Economia reprezintă probabil cea mai mare provocare pentru Harris. Biden a fost nerăbdător să îşi prezinte bilanţul economic, susţinând că revenirea Statelor Unite după pandemia de coronavirus este o poveste de succes. Dar Harris trebuie să se confrunte cu realitatea că mulţi americani continuă să simtă presiunea inflaţiei - un lucru pe care a încercat să îl abordeze prin propuneri politice menite să combată manipularea preţurilor, să ajute cumpărătorii de locuinţe pentru prima dată şi multe altele.
Deşi sondajele au arătat că americanii sunt profund îngrijoraţi de vârsta lui Biden, acesta poate face o afirmaţie unică: este singura persoană care l-a învins vreodată pe Trump. Harris încearcă să reasambleze coaliţia lui Biden din 2020, care a inclus un sprijin puternic din partea alegătorilor de culoare şi câştiguri în rândul moderaţilor din suburbii. Având nevoie de sprijinul acestor alegători, Harris ar putea explica de ce nu a pus şi mai multă deosebire între ea şi Biden.
Confruntarea cu atacurile lui Trump
Trump a lansat o avalanşă de atacuri, uneori profane, la adresa rivalei sale democrate şi a aliaţilor acesteia în ultima parte a cursei.
El a spus că Harris a fost un vicepreşedinte „de rahat”. El a numit-o pe fosta reprezentantă republicană din Wyoming, Liz Cheney, care a făcut campanie alături de Harris, „proastă ca o piatră”.
Vicepreşedintele a citat din ce în ce mai mult propriile cuvinte ale lui Trump în campania electorală - uneori chiar redând clipuri cu remarcile incendiare, poticnirile verbale şi momentele bizare ale lui Trump la propriile sale mitinguri. Ea a folosit aceste momente pentru a-l prezenta pe Trump ca fiind nebun.
Accent pe dreptul la avort
Dreptul la avort a fost probabil cel mai bun subiect pentru democraţi de când Curtea Supremă - cu o majoritate formată din trei conservatori numiţi de Trump - a anulat Roe v. Wade în 2022.
Este un subiect pe care Harris îl va sublinia în ultimele săptămâni ale cursei, în special în condiţiile în care sondajele arată o diferenţă istorică între sexe, cu o majoritate clară de femei care susţin candidatul democrat şi bărbaţi care îl susţin pe Trump.
Harris ar putea căuta modalităţi de a-şi sublinia sprijinul pentru dreptul la avort, subliniind în acelaşi timp problemele practice cauzate de apelul lui Trump ca statele să îşi decidă propriile politici. Ea a făcut acest lucru în campania electorală din ultimele zile, subliniind cazuri individuale de femei care au fost afectate de legile restrictive ale statelor privind avortul.
Sâmbătă, în Georgia, ea a citat cazul lui Amber Thurman, o femeie din Georgia care a murit după ce îngrijirea ei medicală a fost întârziată din cauza legilor privind avortul din acest stat.
Luna trecută, un raport al organizaţiei de ştiri nonprofit ProPublica a dezvăluit că Thurman a murit în 2022 din cauza unei infecţii tratabile, ca urmare a întârzierilor în îngrijirea sa medicală cauzate de legislaţia restrictivă a statului privind avortul. Thurman a încercat să programeze un avort chirurgical la patru ore distanţă, în Carolina de Nord, dar, din cauza traficului, a întârziat la programare. În schimb, ea a avut un avort medicamentos - două pastile aprobate pentru a întrerupe o sarcină până la 10 săptămâni de gestaţie - dar a dezvoltat complicaţii rare, în cele din urmă fatale.
„Donald Trump refuză în continuare să îşi asume responsabilitatea - să îşi asume orice responsabilitate pentru durerea şi suferinţa pe care le-a provocat sau chiar să recunoască durerea şi suferinţa care au avut loc”, a declarat Harris.
Curtarea republicanilor
Numai luni, Harris a fost însoţită la trei evenimente în trei state diferite - peste „zidul albastru” din Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - de fosta reprezentantă Liz Cheney, o conservatoare intransigentă care, după cum a declarat în repetate rânduri, nu a votat niciodată pentru un candidat democrat la preşedinţie, dar îl susţine pe vicepreşedinte, din cauza a ceea ce ea descrie ca fiind miza existenţială a alegerilor viitoare.
Harris nu a renunţat la propriile sale înclinaţii liberale, dar a transmis un mesaj consecvent alegătorilor republicani deranjaţi de Trump, dar nesiguri în ceea ce priveşte desprinderea de trib, şi anume că doreşte să fie „un preşedinte pentru toţi americanii”. Harris nu este primul candidat care foloseşte această replică, sau o versiune a acesteia. Dar, stând alături de Cheney - fiica arhitectului războiului din Irak şi fost vicepreşedinte Dick Cheney, care votează, de asemenea, pentru Harris - vicepreşedintele pariază că există o mulţime semnificativă de republicani şi de independenţi cu orientare republicană care pot fi convinşi să renunţe la Trump.
Aceasta este o politică de coaliţie de mare anvergură în stare pură, de tipul celei întâlnite frecvent în alegerile parlamentare europene, dar rar întâlnită pe traseul prezidenţial din SUA. Dacă Harris eşuează, campania sa va fi criticată pentru irosirea de timp şi resurse preţioase. Dacă va câştiga, ar putea fi semnalul unei posibile reordonări istorice a politicii americane.
Mai întâi, însă, ea trebuie să prezinte un argument de încheiere pentru a face faţă momentului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: De ce se mută pensionarii străini în masă în Ungaria? De ce e atractivă pentru pensionarii germani?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe