Kate Middleton şi Tony Blair, victime în scandalul interceptărilor telefonice din Marea Britanie
Kate Middleton şi Tony Blair sunt persoanele publice adăugate cel mai recent pe lista presupuselor victime în scandalul interceptărilor telefonice care ar fi fost făcute de tabloidul News of The World, din Marea Britanie.
Kate Middleton şi Tony Blair (Foto), victime în scandalul interceptărilor telefonice din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Scandalul, care durează de mai mulţi ani, capătă amploare pe măsură ce se măreşte lista celor ale căror telefoane au fost interceptate ilegal de detectivul Jonathan Rees, pentru compania News International, informează The Guardian.
În prezent, se fac din ce în ce mai multe presiuni asupra poliţiei britanice de a-şi extinde ancheta privind interceptările ilegale de telefoane făcute de publicaţia News of the World, parte a grupului media News International al lui Rupert Murdoch.
Miercuri, în Camera Comunelor, Jonathan Rees a fost acuzat că a ascultat, în beneficiul News International, convorbirile telefonice ale mai multor politicieni, membri ai familiei regale şi persoane care oferă informaţii despre terorişti periculoşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
Parlamentarul laburist Tom Watson i-a spus, miercuri, premierului britanic că şeful operaţiunii Weeting - o anchetă privind interceptările telefonice redeschisă în ianuarie după condamnarea lui Glenn Mulcaire, unul dintre detectivii angajaţi de News of the World - i-ar fi spus că această investigaţie depăşeşte atribuţiile sale. Watson i-ar mai fi spus premierului că "forţe puternice vor să muşamalizeze scandalul" şi că vrea asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
Potrivit unei anchete realizate de The Guardian, fostul premier britanic Tony Blair se află printre presupusele victime ale lui Jonathan Rees, implicat în furt de date confidenţiale, hacking de computere şi suspectat de jaf. Potrivit unor surse apropiate ale lui Rees, printre victimele acestuia s-au numărat fostul ministru de Interne Jack Straw, în perioada mandatului său, Peter Mandelson, pe când era ministrul Comerţului, şi consilierul pe media al lui Blair, Alastair Campbell; prinţul Edward şi contesa de Wessex, ducele şi ducesa de Kent - despre care se spune că le-ar fi fost sparte conturile bancare -, Kate Middleton, pe când aceasta era iubita prinţului William; fostul comisar al Scotland Yard, Sir John Stevens, şi actualul comisar adjunct, John Yates (care a condus timp de 19 luni o anchetă privind interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice soldată cu un eşec); guvernatorul şi guvernatorul adjunct al Bank of England - în cazul acestora au fost furate date privind nişte conturi bancare ce ulterior au fost vândute.
Rees, care a lucrat pentru Mirror Group şi News of the World, este acuzat şi de folosirea unui hacker, în iulie 2006, pentru a fura informaţii despre agenţi ai serviciilor secrete britanice care s-au infiltrat în Provisional IRA. Potrivit realizatorilor emisiunii BBC "Panorama", Rees ar fi făcut acest lucru pentru Alex Marunchak, pe atunci editor-şef la News of the World, însă acesta a negat acuzaţiile.
Anterior, The Guardian i-a pus pe lista presupuselor victime ale lui Rees pe Eric Clapton, Mick Jagger, George Michael, Linford Christie, Gary Lineker, Richard Madeley şi Judy Finnigan.
Niciunul dintre aceste cazuri nu a fost oficial confirmat sau anchetat. În cazul multora dintre ei, nici nu se ştie ce metode de supraveghere au folosit Rees şi agenţia sa, Southern Investigations. Răspunsul s-ar putea afla în documentele confiscate de poliţie de la Rees, de-a lungul timpului.
Jonathan Rees a lucrat ca freelancer pentru Mirror Group şi News of the World, de la mijlocul anilor 1990. Agenţia sa câştiga până la 150.000 de lire sterline anual numai de la News of the World. În 1999, el a fost arestat şi condamnat la şapte ani de închisoare depă ce i-ar fi "plantat" cocaină unei femei pentru ca soţul acesteia să obţină custodia copiilor lor. Eliberat în mai 2004, el a continuat să lucreze pentru News of the World, pe când editor-şef era Andy Coulson, care ulterior a devenit consilier pe media al lui David Cameron. Printre victimele lui Rees din acea perioadă s-a numărat Kate Middleton.
Miercuri, un purtător de cuvânt al News International a declarat: "Se ştie că Jonathan Rees şi Southern Investigations au lucrat pentru mai multe grupuri de ziare. În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Tom Watson, credem că sunt incorecte. Poliţia britanică, cu care cooperăm pentru operaţiunea Weeting, nu ne-a cerut nicio informaţie despre Jonathan Rees. Subliniem că Tom Watson a făcut aceste declaraţii din poziţia de parlamentar".
Scotland Yard a colectat sute de documente în timpul mai multor anchete care vizau asocierea lui Rees cu mai mulţi ofiţeri corupţi, dar şi implicarea în asasinarea fostului său partener de afaceri Daniel Morgan, în 1987. Acuzaţiile de crimă care i s-au adus au fost însă retrase la scurt timp, tot în 1987.
Potrivit unor jurnalişti şi detectivi care au lucrat cu el, Rees a obţinut diverse informaţii de la poliţişti corupţi, prin diverse metode, precum şantajul sau spargerea de locuinţe, informaţii pe care le-a vândut unor publicaţii precum News of the World, Sunday Mirror şi Daily Mirror.
În acelaşi scandal este implicat detectivul Glenn Mulcaire, care lucra pentru News of the World şi care ar fi interceptat ilegal, printre altele, căsuţa vocală a vicepremierului John Prescott.
Scotland Yard a refuzat în repetate rânduri să facă publice numele politicienilor căzuţi victime ale acestor detectivi.
Operaţiunea Weeting, care vizează anchetarea celor vinovaţi de interceptatea convorbirilor pentru News of the World, a debutat în ianuarie. Editorul adjunct, Ian Edmondson, reporterul Neville Thurlbeck şi fostul editor James Weatherup ai publicaţiei au fost arestaţi şi eliberaţi pe cauţiune.
Miercuri, un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: "Pot confirma că, din ianuarie 2011, poliţia britanică a primit mai multe reclamaţii privind încălcarea vieţii private care nu au legătură cu operaţiunea Weeting. Aceste reclamaţii sunt cercetate în prezent".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO