După ce a deschis focul asupra unei reuniuni a tinerilor laburişti norvegieni pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, extremistul Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a sunat la numărul de urgenţă al poliţiei 112 şi a pronunţat câteva cuvinte, potrivit tabloidului Verdens Gang (VG).
Apelul nu a durat mai mult de trei secunde, adaugă publicaţia, care precizează că tentativele ulterioare ale poliţiei de a-l contacta pe autor au eşuat.
„Am primit un apel de la telefonul lui Behring Breivik, dar nu avem o confirmare că era chiar el”, a declarat Henning Holtaas, un purtător de cuvânt al poliţiei din Oslo.
„Nici nu putem confirma ce s-a spus”, a adăugat el.
Potrivit VG, poliţia nu a găsit telefonul mobil al lui Behring Breivik pe insulă, însă Holtaas nu a vrut să comenteze nici această informaţie.
La 22 iulie, aproximativ o oră a trecut între primele mesaje ale persoanelor prezente pe insula Utoeya, care alertau poliţia cu privire la atacul armat, şi arestarea lui Behring Breivik de o forţă de intervenţie specială – numită Delta – trimisă de la Oslo, situat la circa 40 de kilometri distanţă.
Cu o oră şi jumătate înaintea declanşării atacului armat, Behring Breivik, care se prezintă drept „cruciat” aflat în război împotriva islamului şi multiculturalismului în Europa, a detonat o maşină-capcană în apropiere de sediul Guvernului norvegian, omorând opt persoane.