Kazahstanul va schimba numele capitalei. Actualul preşedinte a aprobat modificarea

  • Capitala ţării din Asia Centrală a fost redenumită Nur-sultan în 2019 în onoarea preşedintelui demisionar Nursultan Nazarbaiev.
  • Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a fost de acord să restabilească fostul nume al capitalei ţării la doar trei ani după ce a redenumit-o în onoarea predecesorului său, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Urmărește
6410 afișări
Imaginea articolului Kazahstanul va schimba numele capitalei. Actualul preşedinte a aprobat modificarea

Kazahstanul va schimba numele capitalei

Purtătorul de cuvânt al lui Tokayev, Ruslan Zheliban, a declarat că preşedintele a fost de acord cu schimbarea numelui după o iniţiativă a unui grup de parlamentari.
 
Una dintre primele măsuri luate de Tokayev la preluarea mandatului în 2019, după ce preşedintele Nursultan Nazarbaev a demisionat, a fost să ceară ca numele capitalei Kazahstanului, Astana, să fie în schimb Nur-Sultan, potrivit The Guardian.
 
Nazarbaiev, care a condus ţara timp de trei decenii în timpul Uniunii Sovietice şi după ce a obţinut independenţa în 1991, a mutat capitala de la Almaty la Astana în 1997. Mutarea a fost pusă în discuţie pe scară largă din cauza izolării relative a oraşului în stepele nordice şi a iernilor notorii şi friguroase, în care temperaturile coboară până la -51C.
 
El a transformat oraşul într-un loc de spectacol cu o arhitectură ostentativă, inclusiv un turn de observaţie în care vizitatorii îşi pot pune mâinile într-o amprentă a lui Nazarbaiev.
 
După ce a demisionat, Nazarbaiev şi-a păstrat o influenţă enormă ca şef al partidului de guvernământ şi al consiliului de securitate al judeţului. Dar Tokayev l-a îndepărtat din aceste funcţii după tulburările mortale din ianuarie, care s-au bazat parţial pe nemulţumirea faţă de puterea pe care Nazarbayev încă o exercita.
 
În iunie, kazahii au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea unor schimbări constituţionale în cadrul unui referendum, după ce tulburările au pus capăt celor trei decenii de control al lui Nazarbaiev asupra celei mai bogate ţări din Asia Centrală.
 
Vărsarea de sânge din ianuarie, care a luat naştere în urma unor proteste paşnice legate de creşterea preţurilor la carburanţi, s-a soldat cu peste 230 de morţi şi a determinat autorităţile să apeleze la trupele unui bloc de securitate condus de Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici