„Facem un apel către preşedintele Ucrainei: vă rugăm să aveţi o atitudine umană şi permiteţi transferul Iuliei Timoşenko în Europa”, a declarat Karl Max Einhäupl, directorul centrului medical berlinez Caritatea.
„Centrul Caritatea este pregătit să o trateze pe doamna Timoşenko şi să îi acorde, în Germania, îngrijirile adecvate”, adaugă Einhäupl.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a declarat că „Guvernul federal va pune la dispoziţie toate mijloacele pentru ca doamna Timoşenko să beneficieze de un tratament adecvat”.
La rândul ei, Iulia Timoşenko, aflată în greva foamei de opt zile, îl acuză pe preşedintele Viktor Ianukovici că a autorizat violenţele la care a fost supusă în detenţie. „Iulia Timoşenko a obţinut informaţii conform cărora ordinul de folosire a forţei împotriva ei a fost dat de procurorul-general Viktor Pcionka, care, la rândul său, a primit ordine din partea preşedintelui Viktor Ianukovici”, a declarat avocatul ei, Serghei Vlasenko.
Iulia Timoşenko, lidera opoziţiei ucrainene, a intrat în greva foamei pe 20 aprilie pentru a denunţa „acţiunile de reprimare politică” din Ucraina şi abuzurile pe care le-ar fi suferit în detenţie.
Site-ul Ukrainska Pravda a publicat vineri imagini din 25 aprilie în care Timoşenko arată urmele rămase în urma agresiunilor suferite în detenţie.
Avocatul a precizat că Iulia Timoşenko va continua greva foamei. „Este a opta zi, stă în pat, nu mănâncă nimic, apă bea”, a spus el.