Prima pagină » Știri externe » Kellogg își retrage sugestia privind împărțirea Ucrainei după modelul Germaniei postbelice

Kellogg își retrage sugestia privind împărțirea Ucrainei după modelul Germaniei postbelice

Kellogg neagă că ar fi sugerat împărțirea Ucrainei și clarifică un plan de pace care implică o zonă demilitarizată (DMZ) și prezență aliată la vest de Nipru, după un eventual acord de încetare a focului.
Kellogg își retrage sugestia privind împărțirea Ucrainei după modelul Germaniei postbelice
Foto: X
Bianca Popa
12 apr. 2025, 09:10, Politic

Emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a clarificat recentele declarații controversate, după un interviu acordat publicației The Times pe 11 aprilie, în care părea să sugereze că Ucraina ar putea fi împărțită în urma unui acord de pace cu Rusia, scrie The Kyiv Independent.

Comentariile sale au fost criticate, mai ales după ce a comparat o posibilă structură post-conflict cu Berlinul de după Al Doilea Război Mondial, unde zonele erau controlate de puterile aliate.

Clarificări privind împărțirea și prezența aliată

Ulterior, Kellogg a publicat o declarație pe X, subliniind că nu a propus divizarea Ucrainei. El a explicat că se referea la o „forță de reziliență post-încetare a focului” compusă din aliați europeni – în special Regatul Unit și Franța – fără implicarea trupelor americane.

Această forță ar urma să fie staționată la vest de râul Nipru, în timp ce trupele ucrainene ar rămâne concentrate în est. De asemenea, a fost propusă o zonă demilitarizată de aproximativ 30 de kilometri de-a lungul liniei actuale a frontului, ca tampon între forțele ruse și cele ucrainene.

Provocări și lipsa sprijinului militar american

În ciuda efortului de a prezenta planul ca inofensiv, Kellogg a recunoscut că Rusia ar putea respinge ideea și că este probabil ca armistițiul să fie încălcat. Totuși, el a argumentat că DMZ-ul ar putea fi ușor monitorizat și ar contribui la stabilizarea regiunii după conflict.

Kellogg a insistat că SUA nu vor trimite trupe la sol și a avertizat că Franța și Regatul Unit nu ar trebui să conteze pe sprijinul militar al Washingtonului pentru o astfel de coaliție europeană.

El a subliniat nevoia de a planifica pentru cel mai rău scenariu și a susținut că forța aliată ar putea transmite totuși un semnal ferm către președintele rus Vladimir Putin.

Diviziuni în echipa lui Trump și opoziția Ucrainei

Comentariile sale vin în contextul unor diviziuni interne în cercul lui Trump. Emisarul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, susține un acord mai favorabil Rusiei, care ar acorda Moscovei controlul asupra a patru regiuni ucrainene ocupate – o abordare pe care Kellogg o respinge.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat că Kievul nu va recunoaște niciodată pretențiile teritoriale ale Rusiei asupra regiunilor ocupate.